Linkovi

SAD: Svaki treći Amerikanac sa većim ili manjim viškom kilograma


Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WTO) više od milijarde ljudi u svijetu ima višak tjelesne težine, a 400 miliona osoba su gojazni, predebeli. Dvije trećine odraslih osoba u Sjedinjenim Državama su pretjerano gojazne, ili imaju višak tjelesne težine.

Jedna od tih Amerikanaca, zapravo Amerikanka, Jo Chiti se borila sa viškom kilograma skoro čitav svoj život:

''Depresivno je kada ste žena i imate višak tjelesne težine. To emocionalno utiče na vas'' - kaže ona. Da bi sama sebi pomogla je prestala da jede visoko kaloričnu hranu, počela da vježba . . . i izgubila 18 kilograma.

Istraživači navode da borba protiv gojaznosti u Sjedinjenim Državama danas "proguta" 147 milijardi dolara godišnje, ili 1.400 dolara svake godine više za osobu koja je gojazna u odnosu na osobu normalne težine. Federalni Centar za kontrolu bolesti koji je finansirao studiju ističe, primjera radi, slijedeći podatak - lijekovi koji se izdaju na recept za bolesti koji su povezuju sa gojaznosti, kao što je na primjer dijabetes, su razlog za tako viskoku cijenu borbe protiv gojaznosti.

Ekonomista, specijalista za ekonomsku problematic u oblasti zdravtva Eric Finkelstein, inače glavni autor studije, ističe:

''Jedini način da smanjimo troškove zdravstvenih izdataka u budućnosti ovisi od napora da smanjimo gojaznost i zdravstvene probleme koje ona izaziva.''

On dodaje da ono što stvarno zabrinjava nije samo broj Amerikanaca koji premašili normalnu tjelesnu težinu, nego brzina kojom se to dešava. On takođe navodi da gojaznost karakteriše sve rasne i etničke grupe, bogate i siromašne.

I ono što najviše brine…. američku djecu svakim danom su sve deblja. Svako peto dijete pati od viška tjelesne težine ili je gojazno. Uz hranu čiji ukus mami svakoga, doktor Thomas Frieden, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da se debljanje teško može spriječiti:

''Ako budete jeli sve što je ukusno, završićete ili sa viškom tjelesne težine ili kao gojazni. To nije rezultat promjena u našim genima. Ono što se mijenjalo jesu naše životne prilike.''

Dokor Frieden ističe da sada Amerikanci pojedu u prosjeku 250 kalorija više tokom jednog dana nego prije 20 godinai i dodaje da je povećana gojaznost najveći razlog za epidemiju dijabetesa.

Pomoć borbi protiv gojaznosti pružiće i federalna vlada. Značajna sredstva biće usmjerena kao podsticaj prodavnicama prehrambenih artikala u lokalnim zajednicama da prodaju više svježih namirnica u siromašnim naseljima i da snabdjevaju škole sa više voća i povrća. Nadati se da će i to dati rezultata.

Što se Jo Chiti tiče, Amerikanke sa početka ove priče, najbolje je, bez ikakve sumnje, pokušati slijedi njen primjer. Nakon "skinutih" 18 kilograma ona kaže:

''Osjećam se divno. Osjećam se kao druga osoba.''


XS
SM
MD
LG