Linkovi

Iran: Policija pokušala priječiti odavanje počasti ubijenim u post-izbornim prosvjedima


Iranska policija je u Teheranu, prema izjavama brojnih svjedoka, pokušala da rastjera brojne Irance koji su se okupili na groblju Behesht-e Zahra, gdje su sahranjeni prosvjedici ubijeni tokom protesta održavanih nakon predsjedničkih izbora i proglašavanje pobjede dotadašnjeg predsjednika Irana Mahmouda Ahmadinejada. Među onima koji su željeli odati počast ubijenim bili su i poraženi reformistički kandidati Mir Hosein Mousavi i Mehdi Karroubi.

I majka ubijene iranske studentice Nede Agha-Soltan je takođe trebala biti među onima koji su se pokušali okupiti na groblju. Od pogibije, zapravo ubistva njeni kćeri prošlo je 40 dana. Za to kratko vrijeme, zahvaljući video-snimku njenog brutalnog ubistva, Neda Agha-Soltan je postala simbolom reformista i demonstranata.

Prema informacijama koje pristižu iz Irana, narednih dana pred sud će biti izvedena prva grupa oko 20 prosvjednika pod optužbama da su bili naoružani i nosili ručne granate.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je jučer da, kako je rekla, žali zbog kršenja ljudskih prava i zlostavljanja političkih oponenata i zatvorenika uhapšenih i pozatvaranih tokom post-izbornih prosvjeda. Gospođa Clinton je pozvala iranski režim da oslobodi političke zatvorenike i zatražila da se prema njima postupa na odgovarajući način, humano prije svega.

XS
SM
MD
LG