Linkovi

BiH: Novi rok za uspostavu zračne kontrole


Uspostava domaće zračne kontrole nad bosanskohercegovačkim nebom odgađana je tri puta. Razlozi su bili različiti…. od politike i nerada, do problema sa opremom. Danas je javnosti obzanjen novi rok. Ovaj put to je 2011. godina.

Prema procjenama Direkcije za civilnu avijaciju BiH, kontrole leta u Beogradu i Zagrebu od BiH naplate više od 10 miliona uura godišnje. Troškovi ostvarivanja zračne kontrole nad zračnim prostorom iznad Bosne i hercegovine rastu i prema sadašnjim informacijama građane će koštati oko 15 miliona eura.

Novi ministar za komunikacije državnog Vijeća ministara Rudo Vidović dobio je neugodan zadatak. Da javnosti objasni kako se (ne) uspostavljala državna zračna kontrola. Ono što su mu ostavili ministri, prethodnici Božo Ljubić i Branko Dokić nije za hvalu.

Gospodin Vidović je mogao samo kratko reći:

„Rokovi za realiziranje su do sada prolongirani tri puta. Rok utvrđen u usvojenoj bosanskohercegovačkoj strategiji je 2005/2006 godina. Nije ispoštovan."

Probijanjem rokova rasli su i troškovi. Na uspostavljanju zračne kontrole izgubljene dvije godine:

„Došlo je do promjene zahtjeva i potrebe za povećanjem kreditnog zaduženja, pa je morao biti utvrđen drugi, revidirani rok završetka za 2009. godinu."

Ni novi rok nije ispoštovan. Ovaj put razlog su bili problemi sa opremom.

„Nakon problema u isporuci osnovnih komponenti budućeg BH atm sustava od strane isporučitelja opreme „Indra SYSTEM" iz Španjolske utvrđen je još jedan novi, revidirani rok za 2010. godinu."

Predviđeno je da potpuna kontrola nad zračnim prostorom zemlje bude uspostavljena do oktobra 2011. godine. Nadležni ninistar je optimista, a prema njegovim današnjim riječima sve je konačno spremno. Novac, podrška i obučen tim profesionalaca.

Prema trenutnim podacima kontrole leta susjednih zemalja do početka bosanskohercegovačkog obavljanja kontrole leta inkasiraće više od 20 miliona eura.

Ministri koji su vodili i prolongirali ispostavu državne kontrole nad državnim nebom danas su članovi državnog parlamenta.

XS
SM
MD
LG