Linkovi

Američki vojnici bi se mogli ranije povući iz Iraka  


Američki minister odbrane, Robert Gates, je nakon dvodnevne posjete Iraku, rekao da postoje izgledi da Sjedinjene Države ubrzaju povlačenje svojih snaga iz te zemlje. Gates kaže da se sigurnost u Iraku poboljšava.

Prema ranijem planu, svi američki vojnici treba da se povuku do kraja 2011., dok su se borbene jedinicie još prošlog mjeseca povukle iz iračkih gradova.

Završavajući posjetu Iraku Gates se danas u Irbilu susreo sa predsjednikom iračke autonomne teritorije Kurdistana, Massoudom Barzanijem na razgovorima o smanjivanju podjela izmedju Kurda i većinskih Arapa.

Jučer se Gates u Bagdadu susreo sa iračkim premijerom, Nouri al-Malikijem i iračkim ministrom odbrane, Abdom al Qadirom Mohammedom Jassemom kako bi razgovarali o budućnosti američkih vojnih snaga u zemlji i prodaji oružja Iraku.

Gates se, takodjer, susreo sa glavnim zapovjednikom američkih snaga u Iraku, generalom Rayom Odiernom.

Ministar Gates kaže da je general Odierno uvjeren da irački vojnici mogu održavati sigurnost u urbanism područjima, i na kraju u cijeloj zemlji, ali da su američke snage spremne da pruže pomoć ukoliko budu pozvani.

Gates je, takodjer, rekao da postoje važne stvari koje treba postići u Iraku prije konačnog povlačenja američkih vojnih snaga, uključujući fer izbore i uspostavu regionalne vlasti.

Irački minister odbrane je naglasio da je definisanje strategije borbe protiv terorizma ključni zadatak njegove zemlje. On je, takodjer, rekao da su Iraku potrebni novi američki borbeni avioni.

Nasilje je u Iraku naglo opalo tokom prošle godine, ali napadi su učestali kako se primicao 30 juni, krajnji rok povlačenja američkih vojnika iz iračkih gradova.

XS
SM
MD
LG