Linkovi

SAD: Uhapšena sedmorica za terorizam, a za osmim se traga


Agenti Saveznog istražnog ureda FBI-ja su sinoć u saveznoj državi Sjeverna Karolina uhapsili sedmoricu osumnjičenika za terorizam, pod optužbom da su planirali terorističke napade u inozemstvu. Ova skupina je bila teško naoružana i dobro organizirana, a pretpostavlja se da je njen vođa bio trideset devetogodišnji Daniel Boyd, Amerikanac koji je prešao na islam, a kojeg se optužuje da je za svoje terorističke planove regrutirao svoja dva sina i još najmanje četiri druge osobe.

Otac, dvojica sinova, i još 4 mlada čovjeka, drže se na neidentificiranoj lokaciji, a kako je saopćio FBI u utorak, vodi se potraga za jos jednom osobom.

Grupu predvodi, takodjer prema saopćenju FBI, Daniel Patrick Boyd, 39 godišnji Amerikanac , prešao na islam, i medju svojim poznat po imenu Seifullah.Boyd je živio na manjem imanju u ruralnom dijelu južno od grada Reileigha u Sjevernoj Karolini, izajedno sa sinovima vodio privatni gradjevinski biznis.

Osim Boyda, članovi grupe su sinovi mu 22 godišnji Dylan , odnosno Muhammad i 20 godišnji Zakariyah, potom 24 godišnji državljanin Kosova Hisen Šerifi, te naturalizirani američki državljani Anes Subašić, Mohamad Omar Aly Hassan i Ziyad Yaghi.

„Prijetnje terorista i ekstremista sigurnosti, i ovdje u Sjedinjenim Državama, i u zemljama, našim saveznicima, nisu nimalo manje, nisu nestale. Hapšenja koje smo izvršili pokazuju da među nama, u gradovima i naseljima Sjeverne Karoline i širom Sjedinjenih Država, žive osobe koje se pripremaju, obučavaju za izvođenje ubistava i nasilja" - izjavio je, pored ostalog Owen D. Harris, specijalni agent i čelnik odjeljenja FBI-a za grad Charlotte.

U optužnici protiv uhapšenih koja sadrži sedam tačaka navodi se da su kovanje zavjera počeli početkom 2006. godine i nastavili sve do hapšenja. Uhapšeni su se obučavali u Sjedinjenim Državama za borbu i bili spremni poginuti kao mučenici. Prikupljali su novac za finasiranje obuke, a u pojedinim slučajevima regrutirali i radikalizirali druge za ostvarivanje njihovih ciljeva u prekomorskim zemljama.

Daniel Patrick Boyd, učesnik borbi u Afganistanu, obučavan u terorističkim kampovima u Pakistanu i Afganistanu, u martu 2006. godine je otišao sa jednim od sinova u Gazu da bi ga upoznao sa osobama koje su vjerovale da su džihad i nasilje protiv nevjernika vjerska obaveza. Godinu dana kasnije Boyd i nekoliko uhapšenih putovali su u Izrael radi vođenja džihada, ali nisu bili u stanju, ili nisu imali priliku, da izvedu bilo kakvu nasilnu akciju. Nadležno tužilaštvo je kao vođu grupe imenovalo upravo Daniela Patricka Boyda, koji je iskustva stečena u Afganistanu i Pakistanu od 1989. do 1992. godine koristio da uspostavi sopstvenu organizaciju za obuku boraca, prikupljanje novca i sprovođenje napada u inostranstvu.

Optužnica, otpečaćena u ponedjeljak u gradu Raleigh u u Sjevernoj Karolini sadrži sedam tačaka i tereti Boyda i ostale, uključujući njegova dva sina Zakariya i Dylana, da su osim u Gazu i Izrael, odlazili i u Jordan, Pakistan i na Kosovo radi planiranja ili sprovođenja napada. Anes Subašić i Hisen Šerifi optuženi su za planiranje napada u Jordanu i Gazi. Krajem jula 2008. godine Šerifi je otputovao iz Raleigha u Prištinu kako bi prikupljao podršku za podizanje džihada, takođe se navodi u optužnici. U Sjevernu Karolinu vratio u aprilu 2009. godine kako bi prikupio dobrovoljce i novac.

"Optužnica ukazuje na činjenicu da teroristi i njihovi simpatizeri nisu na nekim dalekim mjestima već da se mogu naći i ovdje, na teritoriji SAD" - rekao je državni tužilac za istočni dio Sjeverne Karoline George Hollding.

Susjedi su, najblaže rečeno , u šoku. Rob Roegner je dobro poznavao Daniel Boyda:

"Istinski fini gospodin. Bolje sam ga sam ga nakon što mu je jedan sin poginuo u saobraćajnoj nesreći, ali ga znam otkako su se doselili u naselje. Vrlo tihi ljudi, znam da su imali drugu vjeru, ali nikada nikoga nisu uznemirili, ni u kojem obliku, zaista fini ljudi" - kaže Roegner.

Imran Aukhil, čelnik Islamskog Centra u Releighiju, kaže da centar ne vodi dosije o svojim članovima, ali dodaje da je Daniel Boyd, koji je dolazio u ovu džamiju ranije, odnedavno prestao dolaziti, te da su se njegovi iz grupe sastajali kod njega u kući. Aukhil dodaje da je Centar otvorena i slobodna institucija , te da takve stvari nisu neoubičajene.

Treba dodati da je Boyd 1991 u Pakistanu bio uhapšen prema navodima o pljački banke, ali mu je tom prilikom pronadjena i identifikaciona kartica koja svjedoči o pripadnosti radikalnoj afghanskoj gerilskoj grupi Hezbu -l -Islami.

Glas Amerike je kontaktirao ambasadu BiH u povodu optuženog Anesa Subašića, za kojeg se pretpostavlja da rodjen i emigrirao u Ameriku iz BiH. Medjutim, kako nam je rekao zamjenik ambasadora Damir Džanko, niti u podacima ambasade, kao ni u dosijeima Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu, nemaju podataka koji bi potvrdili ili negirali bosanskohercegovačko porijeklo uhapšenog Subašića.

U slučaju da budu proglašeni krivim, svi optuženici suočavaju sa kaznom doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG