Linkovi

“Gotovina za krš” program američke vlade za podsticaj auto-industrije


U Americi su proizvodjači automobila, od 27 jula primili posebnu pomoć od američke vlade. Prema programu Ministarstva saobraćaja, kupci za svoj “krš” mogu dobiti do 4,5 hiljada dolara u gotovini, kao učešće za kupovinu novog.

Američki kupci koji žele svoj stari automobil zamjeniti za novi, koji troši manje goriva sada imaju dodatni razlog za kupovinu.

Kongresmenka iz Ohia, Betty Sutton kaže da je program nazvan "Gotovina za krš" dobar i za kupce i za američku ekonomiju: "U svakom slučaju to je dobro. To je dobro za američke gradjane i za našu zemlju."

Ideja je jednostavna. Vlada će kupcima dati do 4,5 hiljade dolara za njihov stari automobil. Jedini uvjet je da je taj automobil mladji od 25 godina i da troši preko 13 litara na 100 kilometara.

Trgovci automobilima su zadovoljni. Joe Malone je direktor prodaje Brown Automotive Group u Sjevernoj Carolini: "To će sigurno podstaći poslovanje, u to nema sumnje, dok je to sa druge strane jako dobra ponuda za kupce."

Cindy Wasserman kaže da njenoj porodici nije trebalo dugo da odluče da je ovo pravo vrijeme da zamjene stari automobil njenog sina: "Odlučili smo se za nekih 12 sati."

Senator iz Michigena, Carl Levin, čija je država jako pogodjenja padom prodaje automobila, očekuje da će ovaj program imati pozitivan efekat na prodaju automobila u Americi. Od sličnog programa u Evropi se očekuje prodaja dodatnih pola miliona automobila u ovoj godini.

"Ovaj eksperiment je bio uspješan u drugim zemljama, uključujući Njemačku gdje je prodaja novih automobila u junu povećana za 40 procenata u odnosu na isti period lani. Dakle, ovakvih slučajeva je bilo u drugim zemljama, i pokazali su se uspješnim." Kaže senator Levin.

Ali u Sjedinjenim Državama gdje proizvodjači planiraju ove godine prodati 10 miliona automobila, dodatnih pola miliona neće predstavljati neku razliku, kaže analitičar auto-industrije Jeremy Anwyl.

"To je sigurno dobar korak, ali on sam neće auto-industriju podići na noge." Kaže Jeremy Anwyl, iz Edmunds.com.

Ipak, trgovac automobilima Rick De Silva kaže da novi program vlade već privlači potencijalne kupce: "U to nema sumnje. Samo povećanje posjeta našem prodajnom centru rezultiralo je u povećanju prodaje za 20 procenata."

Berlin Allen, vlasnik starog automobila smatra da ponudu ne treba propustiti: "Ja ga još mogao voziti, ali kada gospodin Obama želi da mi za njega da i do 4,5 hiljade dolara, sigurno da to utiče na moju odluku."

Očekuje se da će program nazvan "Gotovina za krš", trajati do 1. novembra, odnosno dok se ne potroši milijarda dolara koju je federalna vlada izdvojila u taj fond.

XS
SM
MD
LG