Linkovi

SAD: Teroristi su tu, i među nama


Pred nadležni američki sud u četvrtak će, kako se očekuje, ponovo biti izvedeni Daniel Patrick Boyd i njegovi sinovi Dylan i Zakariya (Amerikanci), Anes Subašić, Mohamad Omar Aly Hassan, Ziyad Yaghi (naturalizirani američki državljani) i Hisen Šerifi (Albanac sa Kosova, legalni useljenik u SAD). Njihovo prvo, inicijalno pojavljivanje na sudu, uslijedilo je jučer , odmah nakon hapšenja u ranim jutranjim satima.

Kako je saopšteno iz Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapšeni, svi naseljeni u saveznoj državi Sjeverna Karolina, bili su dobro organizirana i naoružana grupa koja je pravila planove o vođenju džihada u prekomorskim zemljama.

„Prijetnje terorista i ekstremista sigurnosti, i ovdje u Sjedinjenim Državama, i u zemljama, našim saveznicima, nisu nimalo manje, nisu nestale. Hapšenja koje smo izvršili pokazuju da među nama, u gradovima i naseljima Sjeverne Karoline i širom Sjedinjenih Država, žive osobe koje se pripremaju, obučavaju za izvođenje ubistava i nasilja" – izjavio je, pored ostalog Owen D. Harris, specijalni agent i čelnik odjeljenja FBI-a za grad Charlotte.

U optužnici protiv uhapšenih koja sadrži sedam tačaka navodi se da su kovanje zavjera počeli početkom 2006. godine i nastavili sve do hapšenja. Uhapšeni su se obučavali u Sjedinjenim Državama za borbu i bili spremni poginuti kao mučenici. Prikupljali su novac za finasiranje obuke, a u pojedinim slučajevima regrutirali i radikalizirali druge za ostvarivanje njihovih ciljeva u prekomorskim zemljama.

Daniel Patrick Boyd, učesnik borbi u Afganistanu, obučavan u terorističkim kampovima u Pakistanu i Afganistanu, u martu 2006. godine putovao je sa jednim od sinova u Gazu da bi ga upoznao sa osobama koje su vjerovale da džihad i nasilje protiv nevjernika vjerska obaveza. Godinu dana kasnije Boyd i nekoliko uhapšenih putovali su u Izrael radi vođenja džihada, ali nisu bili u stanju, ili nisu imali priliku, da izvedu bilo kakvu nasilnu akciju. Nadležno tužilaštvo je kao vođu grupe imenovalo upravo Daniela Patricka Boyda, koji je iskustva stečena u Afganistanu i Pakistanu od 1989. do 1992. godine koristio da uspostavi sopstvenu organizaciju za obuku boraca, prikupljanje novca i sprovođenje napada u inostranstvu.

Optužnica, juče otpečaćena u gradu Raleigh u u Sjevernoj Karolini sadrži sedam tačaka i tereti Boyda i ostale, uključujući njegova dva sina Zakariya i Dylana, da su osim u Gazu i Izrael, odlazili i u Jordan, Pakistan i na Kosovo radi planiranja ili sprovođenja napada. Anes Subašić i Hisen Šerifi optuženi su za planiranje napada u Jordanu i Gazi. Krajem jula 2008. godine Šerifi je otputovao iz Raleigha u Sjevernoj Karolini u Prištinu kako bi učestvovao u džihadu, takođe se navodi u optužnici. U Sjevernu Karolinu vratio u aprilu 2009. godine kako bi prikupio dobrovoljce i novac.


"Optužnica ukazuje na činjenicu da teroristi i njihovi simpatizeri nisu na nekim dalekim mjestima već da se mogu naći i ovdje, na teritoriji SAD" - rekao je državni tužilac za istočni dio Sjeverne Karoline George Hollding.

U slučaju da budu proglašeni krivim, sva sedmorica suočavaju sa kaznom doživotnog zatvora.


XS
SM
MD
LG