Linkovi

Pojačani američki diplomatski napori na uspostavi mira na Srednjem Istoku


Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Robert Gates je danas stigao u nenajavljenu posjetu Iraku, gdje se namjerava susresti sa iračkim liderima, uključujući premijera Nouri al-Malikija, kako bi razgovarali o ulozi američke vojske u održavanju sigurnosti u Iraku.

On će, takodjer, razgovarati o prodaji oružja kako bi se Irak snabdjeo sa potrebnom opremom za održavanje sigurnosti nakon odlaska američkih vojnika.

Ministar Gates će, kako se očekuje, posjetiti kurdski autonomni region u Iraku u namjeri da prevlada razlike izmedju etničkih Kurda i većinskih Arapa.

Neslganja izmedju iračkih Kurda i Arapa oko te naftom bogate teritorije prijete prerastanjem u nasilje, u vrijeme dok se američke vojne snage pripremaju za povlačenje do kraja 2011.

Robert Gates je jedan od tri američka zvaničnika visokog ranga koji su danas stigli u posjetui Srednjem Istoku u okviru nove američke diplomacije na podsticanju mira u region.

Gates je u Irak stigao iz Jordana, gdje je jučer razgovarao sa kraljem Abdulahom. Nakon tog susreta Gates je upozorio Iran da će Sjedinjene Države izvršiti pritisak na donošenje oštrijih sankcija ukoliko Teheran ne odgovori na ponudu Washingtona da razgovaraju o Iranskom nuklearnom program.

U isto vrijeme, danas se specijalni američki izaslanik za Srednji Istok, George Mitchell susreo sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u nastojanju da riješe neslaganja oko izraleskih naselja na Zapadnoj Obali. Njih dvojica su se susreli u uredu Netanyahua u Jerusalemu gdje su razgovarali o novim koracima na uspostavi mira na Srednjem Istoku. Washington kaže da Izrael mora zamrznuti izgradnju naselja kako bi promovirao mir, ali Izrael tvrdi da mora nastaviti izgradnju kako bi omogućio prirodan rast već podignutih naselja.

Mitchellov susret sa Netanyahuom je dio nove američke diplomacije u nastojanjima da se okonča Izraelsko-Arapski konflikt. Tokom ove posjete regionu on je razgovarao sa liderima Sirije, Egipta, i Palestinskih teritorija.

Tokom posljednjih četri dana, George Mitchell je od arapskih lidera tražio da poduzmu iskrene korake u pravcu normalizovanja odnosa sa Izraelom.

U medjuvremenu, treći visoki američki diplomata, savjetnik za Američku nacionalnu sigurnost James Jones je predvodio delegaciju u Izraelu i na Zapadnoj Obali kao dio odvojenih diplomatskih napora na uspostavi mira. Iz Bijele kuće su saopćili da je Jones u region stigao u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG