Linkovi

ICG: Prevazilaženje stanja u Mostaru ispit političke zrelosti


Mostar, najveći bosansko hercegovački grad s hrvatskom većinom, će se sučeliti sa novim i potencijalno opasnim stanjem, ukoliko gradski liderine prevaziđu prepreke koje već devet mjeseci paraliziraju rad gradske vlade – stoji, pored ostalog, u najnovijem izvještaju Međunarodne grupe za krize pod nazivom “Bosna: Ispit političke zrelosti u Mostaru.” U ovom izvještaju analitičari ICG-a upozoravaju da se administracija Mostara praktički urušava, da nema gradonačelnika, budžeta, niti funkcionalnog gradskog vijeća još od izbora održanih u oktobru 2008. godine.

Napetosti proizišle iz takve neodržive i neizdržive situacije prijete da dodatno otežaju odnose između vodećih bošnjačkih i hrvatskih stranaka,inače koalicionih partnera drugdje u BiH. Lideri Mostara, kao u ostalom i lideri drugdje u BiH, će morati brzo preuzeti punu odgovornost za vlastito ponašanje i upravljanje zemljom, odnosno Mostarom,istakla je prilikom objavljivanja izvještaja Sabine Fresier, direktorica ICG-a za Evropu.Gospođa Fresier je takođe dodala da lideri BiH jednostavno moraju pokazati političku zrelost i sposobnost da vode vlastitu zemlju.

Sve to odslikava mnoge nedostatke i nedosljednosti u pravilima i dogovorima o međustranačkoj podjeli vlasti u cijeloj BiH, istakao je specijalista za Balkan pri ICG-u Marko Prelec i zaključio da bi situacija u Mostaru morala biti upozorenje političarima u cijeloj zemlji.

Izvještaj ICG-a u cjelosti možete pročitati naweb site-u WWW.CRISISGROUP.ORG.

XS
SM
MD
LG