Linkovi

SAD: Prva testiranja vakcine protiv virusa H1N1 na ljudima počinju za dva tjedna


Države sjeverne zemljine hemisfere užurbano nastoje doći do faze proizvodnje vakcine protiv virusa H1N1, odnosno svinjske gripe i spremno dočekati jesensko-zimski period javljanja gripe na tom dijelu zemljine kugle. I Sjedinjene Američke Države su među tim državama, a prva testiranja djelovanja vakcine na ljudima u Americi bi mogla uslijediti za dva tjedna.

Više farmaceutskih kompanija početkom ove godine od američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja dobilo je uzorke svinjske gripe. Od tada do sada, rad na stvaranju odgovarajuće vakcine doveden je do faze kliničkog testiranja.

Univerzitet Emory u Atlatni je jedan od centaraza obavljanje testa. Potrebno je 300 dobrovoljaca, kaže doktor Mark Mulligan i dodaje:

“Jedini način da neka vakcina bude razvijena je učešće zajednice. Nadamo se, s obzirom da je riječ o nacionalno hitnoj potrebi, da ćemo imati veliki odziv dobrovoljaca.”

Na ukupno osam univerzitetskih kliničkih centara vakcina će biti testirana, prvo na potpuno zdravim odraslim osobama, a zatim osobama svih starosnih uzrasta. Zvaničnici se nadaju da bi 100 miliona doza vakcine moglo biti spremno do sredine oktobra.

I univerzitet Vanderbilt je uključen u proces testiranja. Doktor William Schaffner, čelnik odjeljenja za preventivnu medicinu, upozorava:

“Najgore bi bilo da se virus H1N1 pojavi u ogromnom broju slučajeva, da izbije naglo... prije nego vakcina bude spremna.”

Kao i svaki put, ubrzane pripreme za proizvodnju vakcine, i ovog puta prati bojazan ljekara od opasnih popratnih efekata ili alergijskih reakcija. Ipak, veća briga je moguća epidemija.

U aprilu, zbog pojave virusa zatvoren je veliki broj škola. Da bi bile ponovo otvorene, temeljita dezinfekcijaje bila nužna. Američki ministar obrazovanja Arne Duncan tim povodom kaže:

“Imali smo sreću.... Oboljenje se pojavilo tek krajem prošle školske godine. Višese ne smijemo oslanjati na sreću. Već sada moramobiti spremni.”

Medicinski znanstvenici ne znaju zašto je virus H1N1 rizičniji po neke osobe. Većina oboljelih su djeca školskog uzrasta, tinejdžeri i mladi. Stoga je sasvim razumljivo što su u bolnicama za djecu, poput Nacionalnog dječijeg medicinskog centra u Washnigtonu, naručili dodatnu količinu maski za lice, respiratora i lijekova protiv gripe. Doktor Peter Holbrook kaže da je vašingtonski centar preman prihvatiti oboljelju djecu:

“Na svaki način mi moramo biti spremni za prihvat i liječenje velikog bhroja gripoznih.”

Svinjska gripa nije nestala, djeca i mladi i dalje obolijevaju. Desetak kadeta na akademiji Američke obalne straže su među posljednjim, najsvježijim slučajevima. Širenje gripe tokom ljeta iznenađuje zdravsvene zvaničnike. Will Humble, direktor u zdravstvenoj službi američke savezne države Arizona, kaže:

“Za 20 godina koliko sam u oblasti javnog zdravstva, nikada nisam vidio da se gripa javlja i širi sredinom ljeta.”

Zvaničnici federalne Agencije za hranu i lijekove ističu da će ubrzati prostupak odobravanja korištenja vakcine protiv virusa H1N1. No, prvo treba sačekati rezultate testiranja, testiranja koje počinje, kako rekosmo,za oko dva tjedna.


XS
SM
MD
LG