Linkovi

Ko će kontrolirati finansije u SAD?


U raspravi pred Komitetom Zastupničkog Doma za finansijska pitanja, u petak na Capitol Hillu, najviši vladini zvaničnici iz tog domena obrazložili su hitnost potrebe za većim nadzorom nad finansijskom oblašću. Medjutim, jasno su se pokazale i razlike oko toga koja će služba dobiti poziciju glavnog kontrolora i zaštitnika potrošačkih interesa.

Akcije na američkim berzama ponovo su skočile u prošli petak i glavni pokazatelji su pri zatvaranju ostali na najvišem nivou ove godine. Wall Street se oporavlja, a glavni vladini zvaničnici iz ovog domena najavljuju korake kojima će se spriječiti neka naredna kriza. Medju njima je, kao ključni potez, i stvaranje nove službe za zaštitu potrošača.

Ministar finansija, Timothy Geithner o tome kaže:

-Uvjereni smo da je jedino održivo rješenje osigurati jedinstvenu službu na nivou vlade, sa jasnim mandatom za zaštitu potrošača finansijskih usluga, sa jasnim ovlaštenjima da piše pravila i sprovodi ta pravila.

Ta nova služba će odrediti pravila za davaoce stambenih kredita i regulirati kreditne kartice. Medjutim, služba će, kao samostalno tijelo, oduzeti neke elemente finansijske uprave od Federalnih Rezervi:

- Mi predlažemo da od Federalnih Rezervi preuzmemo nadležnost za postavljanje i pisanje pravila za zaštitu potrošača i sprovodjenje tih pravila. Predlažemo i obavezu da Federalne Rezerve moraju dobiti pismeno odobrenje od ministra finansija prije nego upotrijebe mehanizam vanrednog kreditiranja, što im je u nadležnosti, zaključuje gospodin Geithner.

Premda priznaje da Federalne Rezerve nisu reagirale dovoljno brzo da bi potrošače zaštitile od sumnjivih poteza kreditora, predsjedavajući ove institucije, Ben Bernanke, kaže da je ta centralna banka ipak najbolje pripremljena da rukovodi novom vladinom službom:

- Ovo iskustvo jasno pokazuje da je Sjedinjenim Državama neophodna jedna sveobuhvatna i višestrana strategija, i da sprečava finansijske krize i da ublažava efekte kriza koje se mogu pojaviti. Takva strategija mora uključiti stalne napore svih naših službi finansijske regulative i mora efikasnije koristiti sve postojeće nadležnosti, smatra gospodin Bernanke.

Ovaj prijedlog je dio šire reorganizacije svih finansijskih propisa u zemlji, kaže ekonomista Mark Zandi, iz MOODY'S ECONOMY.COM:

- Regulatorne promjene, promjene u načinu na koji Wall Street funkcionira i kako nagradjuje svoje uposlenike. Biće to mnogo promjena u strukturi cjelokupnog finansijskog sistema - kao rezultat svega ovoga.

Ipak, predsjedavajući kongresnog Komiteta za finansijska pitanja, zastupniik Barney Frank, odložio je razmatranje ovih regulatornih prijedloga dok se Kongres ponovo ne okupi nakon augustovskog odmora.

XS
SM
MD
LG