Linkovi

Sjeverna Koreja: Pyongyang želi direktne razgovore sa Washingtonom?!


Sjevernokorejski režim bi mogao nastaviti razgovore o nuklernom programu Sjeverne Koreje, ali ne u formi šestostranih pregovora koji za pet godina, koliko su do sada vođeni, nisu dali rezultata. Ovog puta, prema jutrošnjim „signalima" iz Pyongyanga, to bi mogli i trebali biti razgovori samo dvije strane – Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Po prvim ocjenama analitičara to je, na određeni način, korak nazad u odnosu na konfrontirajuće potere koje je sjevernokorejski režim vukao posljednjim mjeseci.

O čemu se zapravo radi?

Izvjesno je da se u saopštenju Minostarstva inostranih poslova Sjeverne Koreje još jednom potvrđuje stav Pyongyanga da su šestostrani pregovori o okončanju, odnosno odustajanju Sjeverne Koreje od realizacije nuklernog programa, kako se kaže, mrtvi. Isto je tako izvjesno da je službeni mediji prenose stav da je „drugi metod" olakšavanja nedavnih tenzija prihvatljiv.

Taj drugi metod, stoji u saopštenju iz Pyongyanga je „specifična i suzdržana" forma dijaloga koja bi se trebala odvijati isključivo između zvaničnika Sjeverene Koreje i Sjedinnjenih Država jer, kako se ističe sa sjevernokorejske strane, pregovori predstavnika šest nacija ne „osiguravaju jednakost i poštovanje" i umjesto toga njima se traže samo „razoružanje i onesposobljavanje" Sjeverne Koreje.

U susjednoj, Južnoj Koreji, odakle stižu prve ocjene novog stava sa sjevera, analitičari to tumače korakom nazad nakon nekoliko mjeseci provokacija (pokusno lansiranje raketa dugog dometa, drugi test nuklearnog oružja), s jedne strane, i odbacivanje šestrostranih pregovora kao sredstva jakog međunarodnog suprotstavljanja sjevernokorejskim nuklernim ambicijama.

Yoon Duk-min, analitičar Instituta za spoljnu politiku i nacionalnu sigurnost u Seulu, kaže:

„Šestrostrani pregovori su u suštini pet protiv jednog i Sjeverna Koreja u takvom obliku pregovora ne može „pobijediti." Zbog toga želi direktne razgovore sa Washingtonom nadajući se da će postići neku vrstu de facto priznanja statusa nuklerne sile, statusa kakav imaju Indija i Pakistan."

Sjedinjene države su u brojnim prilikama do sada isticale da neće nikada prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearno naoružanu zemlju. I Jučer je američka državna tajnica Hillary Clinton istakla da su multilateralni pregovori jedini oblik pregovaranja u koji Sjeverna Koreja može biti uključena.

Lee Sang-hyun, analitičar instituta Sejong, takože iz Seula, ističe da sjevernokorejski režim mora pokzati više iskrenosti, ako želi direktne razgovore sa Sjedinjenim Državama:

„Pyongyang treba uraditi nešto pozitivno, a ne samo oglašavati se saopštenjima. Primjera radi, Sjeverna Koreja bi mogla pozvati Sjedinjene Države da razmotre pitanje dvije američke novinarke koje Pyongyang drži zatvorene. To je poziv koji Washington ne bi mogao odbiti."

Ako se to desi, odnosno ako stav sjevernokorejskog režima o većoj korisnosti direktnih razgovora na relaciji Pyongyang-Washington nije još jedno"bacanje prašine u oči" možda bi moglo doći do nekog pomaka u sadašnjem „mrtvom" trenutku rječavanja problema nuklernim ambicija Sjeverne Koreje.

XS
SM
MD
LG