Linkovi

Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države izmjenili oštre kritike na završetku ministarskog sastanka ASEAN-a 


Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države su jučer izmjenili oštre kritike na završetku ministarskog sastanka ASEAN-a, na Tajlandskom otoku Phuket. Na tom regionalnom sastanku Udruženja zemalja jugoistočne Azije najviše govora je bilo o sigurnosnoj situaciji na Korejskom poluotoku i naporima Pyongyanga na proizvodnji nuklearnog oružja.

Ministri vanjskih poslova zemalja jugoistočne Azije i drugih zemalja pacifičkog područja summit su završili sa osmjesima dok su pozirali fotoreporterima.

Na summitu, medjutim, lideri 27 zemalja Jugoistočne Azije nisu postigli, ono čemu su se nadali - spremnost Sjeverne Koreje da ukine svoj nuklearni program i vrati se na šestočlane razgovore sa Amerikom, Japanom, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom.

Delegat Sjeverne Koreje, Ri Hung-sik je novinarima rekao da njegova vlada nije protiv dijaloga, ali je upitao "kako neko može razgovarati sa nožem u ledjima".

"Dok se ne rješi doboko usadjeni američki antagonizam prema Sjevernoj Koreji, problemi će trajati. Zbog toga su završeni i šestočlani pregovori."

Tokom ASEAN-skog summita, Sjedinjene Države i druge zemlje su se složile oko paketa podsticaja, uključujući ekonomsku, i energetsku pomoć koju bi mogli ponuditi Sjevernoj Koreji.

Medjutim, u oštroj kritici Pyongyanga, američki državni sekretar Hillary Clinton je rekla da taj režim više nema ni jednog prijatelja koji će ga zaštititi od medjunarodnih napora na okončanju njihovog nuklaernog programa.

Ona je, takodjer, izskazala razočarenje komentarima članova delegacije Sjeverne Koreje: "Nažalost, delegacija Sjeverne Koreje je ponudila svoje nepopustljivo odbijanje da prepozna da je na pogrešnom putu.

U njihovoj današnjoj prezentaciji oni su jasno pokazali da ne žele tražiti put nuklearnog razoružanja i da to zabrinjava ne samo Sjedinjene Države, nego i region i cijelu medjunarodnu zajednicu."

Summit je počeo sa nadom da će se Sjeverna Koreja vratiti šestočlanim pregovorima o okončanju svog nuklearnog programa, koje je ta zemlja prekinula nakon što su Ujedinjeni narodi kritikovali njeno testiranje raketa dugog dometa u aprilu.

Ministar vanjskih poslova Tajlanda, Kasit Piromya je rekao da je ASEAN regionalni blok koji će nastaviti da igra ulogu u naporima na nuklearnom razoružavanju Sjeverne Koreje: "Cilj je mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i njegovo oslobadjanje od nuklearnog oružja. Mi zato od Sjeverne Koreje tražimo da se vrati šestostranim pregovorima, de negledaju unazad i da se pridruže drugima u traženju puteva napretka."

Uprkos tom zahtijevu, zvaničnici Sjeverne Koreje su novinarima rekli da nema izgleda za obnovu pregovora ukoliko Sjedinjene Države ne okončaju svoje, kako su to nazvali, anti-Sjevernokorejsko stajalište. U medjuvremenu, lideri ASEAN-a su se obavezali da će primjenjivati sankcije koje su nedavno uspostavili Ujedinjeni narodi protiv Pyongyanga.

XS
SM
MD
LG