Linkovi

SAD: F-22 na ledu


Sredinom ovog tjedna Senat američkog Kongresa je sa 58 glasova za i 40 protiv odlučio da se iz budžeta za odbranu briše stavka od milijardu i 750 miliona dolara planiranih za proizvodnju borbenih aviona tipa F-22. Glasanje je uslijedilo nakon intenzivnih napora administracije predsjednika Baracka Obame da se značajno smanje ulaganja u taj vrlo sofisticirani avion.

Zašto?

F-22 je najsuvremeniji borbeni avion u svijetu, namijenjen borbi u zraku. U ratovima u Iraku i Afganistanu nije korišten. Tamo se borbe vode uglavnom na tlu. Predsjednik Obama smatra da Sjedinjene Države imaju dovoljno aviona F-22 i odluka Senata je značajan uspjeh Bijele kuće, u ratno vrijeme, na kresanju određenih budžetskih stavki. Odluka senatora kooncidira i sa stavom ministra odbrane Roberta Gatesa da je Americi potrebniji manji borbeni avion, upotrebljiv protiv pobunjenika.

Gospodin Obama je zaprijetio i vetom, ako Senat glasa za dalju proizvodnju aviona F-22:

"U vrijeme dok ratujemo na dva fronta, dok nam prijeti veliki deficit, to bi bilo neoprostivo trošenje novca."

Jim Asker, urednik magazina o pitanjima avijacije i svemirske tehnologije, kaže:

"Premda je to uspjeh Obamine administracije i ministra Gatesa, to nije kraj puta za F-22."

Zagovornici proizvodnje aviona F-22 traže da se ukine zabrana na izvoz aviona u druge zemlje, Japan na primjer. Gospodin Asker ističe da bi takav korak mogao voditi proizvodnji većeg broja aviona od planiranih 187.

I mnogi senatori zalagali su se za nastavak proizvodnje, ističući da u protivnom na hiljade zaposlenih gubi posao, te da nacionalna odbrana slabi. Gospodin Asker ukazuju je i na tehnološki aspekt:

"Sjedinjene Države imaju ogromnu tehnološku prednost u domenu borbene avijacije. Zabrinjava pitanje da li bi, ako Amerika zastane, druge zemlje mogle da je u toj oblasti dostignu."

Ministar odbrane Robert Gates je u aprilu najavio plan povećanja sredstava za obavještajne službe i preusmjeravanje novca sa skupih borbenih sistema na svrsishodnije. U tom kontekstu, gospodin Asker kaže:

"Mislim da je odluka Senata značajna u smislu da je Washington stao na stanovište da je vizija gospodina Gatesa realna. Jako je mnogo prednosti aviona F-22, tog tehnološki izuzetnog proizvoda, ali ograničenog samo na jednu stvar i vrlo, vrlo skupog."

Bijela kuća i Pentagon planiraju preusmjeriti novac u proizvodnju modela F-35, aviona koji bi više odgovarao sadašnjem karakteru borbenih akcija. Osim toga, taj jednomotorni mlaznjak je i znatno jefitiniji.

XS
SM
MD
LG