Linkovi

Barack Obama: Kongres bi ove godine trebao usvojiti zakon o reformi zdravstva
Predsjednik Barack Obama je sinoć održao konferenciju za novinare koju su prenosile sve glavne američke televizijske mreže, a na kojoj je uglavnom govorio o naporima svoje administracije da reformira zdravstveni sistem.

Predsjednik je naglasio da je uvjeren da će Kongres ove godine usvojiti zakon koji će dovesti do smanjenja ukupne cijene medicinskih usluga,a istovremeno i proširiti zdravstveno osiguranje na milione građana koji ga sada nemaju. On je rekao da u ovom trenutku oko 47 miliona Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje. Barack Obama je napomenuo da neće pristati na prijedlog zakona kojim bi reforma bila financirana od strane srednje klase, a također neće pristati na nova zaduživanja ili povećanje saveznog proračunskog manjka.

Prema njegovim riječima, dvije trećine cijene reforme američkog zdravstvenog sistema može se pokriti uklanjanjem neracionalnog trošenja koje je očito u sadašnjem sistemu zdravstvene zaštite. Predsjednik Obama je dodao da Amerika na zdravstvo troši najviše od svih zemalja na svijetu, međutim rezultat nije adekvatan – naime Amerikanci, u usporedbi s nizom drugih zemalja nisu zdraviji, a mnogo ih je i koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Republikanska stranka se slaže da je američki zdravstveni sistem preskup i neefikasan, međutim upozorava da će promjene koje predlaže predsjednik biti mnogo skuplje nego što on to sada procjenjuje. Republikanci se također protive da reformu zdravstva djelomično podmiruje i dodatni porez koji bi se nametnuo samo najbogatijim Amerikancima.

XS
SM
MD
LG