Linkovi

SAD: Malim i mladim nogometašima sa ljubavlju


Američka fondacija za nogomet daruje novu i korištenu opremu za nogomet siromašnoj djeci diljem svijeta, od malih škola u Ugandi, do škola u Chicagu u kojima je nogomet poslijenastvana aktivnost i igra. Voditelji Fondacije nadaju se će pomoći djeci u mnogim dijelovima svijeta, prije svega siromašnoj, da se osjete snažnjim, jačim, da grade samopouzdanje i žive zdravije i sretnije.

Nogometno igralište osnovne škole Lyndbrook u predgrađu Washingtona, gdje se okupljaju djeca od 6 do 17 godina svakog ponedjeljak navečer i igraju, jedno je od mjesta na kome se može vidjeti i doživjeti radost trenutka kada stigne oprema Fondacije. Okupljanje ponedjeljkom naveče je i dioprograma saradnje lokalne policijske stanice sa žiteljima o čijoj sigurnosti policajci brinu.

Mali i mladi nogometaši su uzbuđeni ... dobivaju potrebnu opremu besplatno. Dvanaestogodišnji Carlos Cruz pokazuje kopačke:

"Za kopačke nisam imao novaca, a igram već 2 mjeseca."

Jedanaestogodišnja Cintia Samaha sada ima nove štitnike za noge:

"Ja sam zaista sretna. Nažalost, ovog puta nije bilo za svakog ponešto.“

Nogometna oprema Američke nogometne fondacije je donacija u okviru programa Passback. Brojni aktivisti-voloneteri prikupljaju korištenu i novu opremu i dijele je onima kojima je potrebna. Prikuplja se sve.... kopačke, štitnici, dresovi, čarape, lopte.....Do sada je poklonjeno oko pola milijuna komada opreme.

Sarah Pickens, koordinator programa Passback, kaže:

"Opremu doniramo u Americi i izvan zemlje, tamo odakle su tražili našu pomoć. Slali smo čak u Vijetnam, na Haiti, u Južnu Afriku. 60 odsto je za Ameriku, a 40 procenata šaljemo van zemlje."

Donirana oprema do sada je stigla u 110 zemalja, a na stotine volontera su sudjelovale u 10 godina postojanja programa Paasback, kaže Sarah Pickens i dodaje:

"Mi radimo sa svima, od amaterskih klubova do profesionalnih timova kao što je vašingtonski United. Djeca nogometaši su naše zvijezde."

Sedamnaestogodišnja Angela Garcianogomet trenira od četvrte godine i jedna je od tih zvijezda. I ona je jedna od onih koja je prikupljalaopremu, nedavno ispred vašingtonskog nogometnog stadiona, u vrijeme nogometne utakmice:

"Divan je osjećaj kada znaš da možeš uzvratiti onima koji su ti pružili pomoć. To je nešto što je jako jednostavno uraditi, znajući dasamo jedna mala donacija može biti od velike radosti mnogoj djeci."

Informiranje ljudi o programu, između ostaloga i dijeljenjem letaka o osnovnim činjenicama programa Passback,je vrlo bitan dio volonterskog rada. Na kraju, rezultira donacijama nogometne opreme malim i malo vešim nogometašima.

Al Cruz, policajac iz okruga Fairfax,jedan od onih čija je dobrovoljna obaveza skloniti djecu sa ulica kroz sportske programe, kaže:

"Gledam djecu.... Sretni su, sa opremom ili bez nje, kada igraju na terenu, igraju zajedno, sklapaju nova prijateljstva. Jednostavno rečeno, podstičemo ih, dajemo im inspiraciju."

Gospodin Cruz je duboko ubijeđen da će program Passback Američke fondacije za nogomet mnoge djevojčice i dječake podstaći da se dugo zadrže na nogometnom terenu, da će im bavljenje sportom pomoći da budu sretniji.

XS
SM
MD
LG