Linkovi

Kriza se usporava, ali oprezno...


Predsjedatelj američkih federalnih rezervi Ben Bernanke je izjavio da postoje znakovi koji ukazuju da se najveća ekonomija na svijetu počinje stabilizirati. On je rekao da su agresivne akcije koje su poduzele američka kao i vlade širom svijeta, kako se čini, spriječile ekonomski kolaps. Gospodin Bernanke međutim upozorava da će ekonomski oporavak vjerovatno biti spor. Gospodin Bernanke je naglasio u tom smislu slijedeće:

Današnji financijski uvjeti su i dalje pod stresom, a za mnoga domaćinstva i biznise je teško da dobiju kredite. Pa ipak, u posljednjih nekoliko mjeseci su zabilježena značajna poboljšanja.

On je ukazao na sve veće povjerenje u financijska tržišta i povećanje potrošnje. Gospodin Bernanke istodobno, medjutim, kaže da će, usprkos nekim pozitivnim signalima, stopa nezaposlenosti vjerovatno ostati visoka do 2011 godine, što će usporiti oporavak.


Nesigurnost na poslu, zajedno sa padom vrijednosti kuća i krizom sa kreditima će vjerovatno ograničiti profite od potrošnje, rekao je gospodin Bernanke.

Neki članovi Kongresa su izrazili zabrinutost zbog dosadašnjih blijedih rezultata stimulativnog paketa u vrijednosti od 800 milijardi dolara kojeg je uvela Obamina administracija. Republikanski kongresmen Spencer Bacchus je rekao da poreski obveznici zaslužuju bolje.

Do sada je američki narod dobijao jako malo za novac kojeg plaćaju poreski obveznici, rekao je kongresmen Bacchus.

Analitičari su zabrinuti da bi milijarde dolara koje se daju ekonomiji kako bi se podstakao ekonomski rast također mogle uzrokovati inflaciju. Gospodin Bernanke međutim kaže da federalne rezerve također imaju sredstva da spriječe da se cijene robe povećaju isuviše brzo. Među njima je povećanje kamatnih stopa koje federalne rezerve naplaćuju bankama, koje su bile smanjene na gotovo nulu kako bi se podstakao rad tržišta kredita.

XS
SM
MD
LG