Linkovi

Trgovci nekretninama se specijaliziraju za prodaju ekoloških domova


Eksperti kažu da trend takozvanih zelenih zgrada koji je počeo u vrijeme naglog rasta cijena nekretnina ne opada čak ni u sadašnjoj ekonomskoj recesiji. I dok graditelji i vlasnici domova nastavljaju tražiti energetski efikasnije stanove i time uštede u svojim domovima, na tržištu se pojavljuju novi agenti za prodaju nekretnina. Kako za Glas Amerike izvještava June Soh, oni se specijaliziraju u pružanju profesionalne pomoći klijentima koji su u potrazi za "zelenim" domom.

"U ovoj kući je korišteno mnogo plastike. Ovo ovdje je od betona i stakla i u cjelini se može reciklirati."

Michael Kiefer je trgovac nekretnina. On potencijalnom kupcu objašnjava neke od ekoloških odlika ovog stana.

Mi znamo, ja barem znam, da ova mašina za sudje štedi energiju, pokazuje on.

Kiefer zatim objašnjava da su u ovoj kuhinji svi aparti rangirani da štede energiju, i da udovoljavaju uputstvima Američke agencije za zaštitu okoline i Ministarstva energije. To smanjuje mjesečni račun i pomaže zaštiti okoline.

Kiefer je medju novim trgovcima nekretninama koji su se specijalizirali za ekološke domove. On radi na području Washingtona.

"Mnogi žele da više saznaju o efikasnijem korištenju energije, projektovanju zdravih zgrada, na što da obrate pažnju u domu."

Kiefer je svoju ekološku dozvolu dobio od kompanije EcoBroker International koja je već trenirala oko 5 hiljada profesionalnih trgovaca nekretninama u Americi i u inostranstvu.

Nacionalno udruženje trgovaca nekretnina, sa svojih milion i 200 hiljada članova, otpočelo je svoj ekološki program prošlog novembra. Njihov glasnogovornik Andy Norton kaže da je odziv bio izvanredan.

"Širom zemlje, kad god smo organizirali kurseve mjesta su bila popunjena. I do kraja ove godine Nacionalno udruženje predvidja da će blizu 4000 trgovaca nekretnina proći kroz kurseve, što je daleko iznad očekivanja."

I dok su cijene kuća drastično opale u sadašnjoj ekonomskoj recesiji, eksperti kažu da ekološki domovi često koštaju više od tradicionalnih.

Ali mnoge potencijalne kupce, kao Kim Corbett-Knight ne brine taj dodatni trošak.

"Ja ću radije uložiti više novca na početku kako bi bila sigurna da pomažem okruženju i štedim energiju. Prema tome ja sam spremna da platim malo više."

Ovlašteni ekološki trgovci nekretninama mogu, takodjer, vlasnicima pomoći prilikom obnove.

Seath Garland je ovu 100 godina staru kuću kupio 2007. posredovanjem Michaela Kiefera. On je zatim zamjenio kućanske aparate, prozore, kupatilo, izoalciju, i što šta drugo sa energetski efikasnijim i ekološkim materijalima. Garland kaže da mu je Kieferovo znanje pomoglo da znatno smanji račun za komunalije.

"U poredjenju sa susjedima koji žive u sličnim kućama mi plaćamo oko trećine njihovih troškova tokom najhladnijeg zimskog mjeseca. Čujemo da ljudi plaćaju 500 dolara mjesečno za grijanje svojih kuća, dok mi plaćamo 150 dolara."

Garland kaže da će na taj način lako vratiti ono što je potrošio za obnovu kuće.

Eksperti za nekretnine kažu da je recesija potakla ljude da nastoje uštedjeti na energiji i da su domovi sa efikasnijim korištenjem energije i i drugim ekološkim odlikama privlačniji. U medjuvremenu se očekuje da će zahtijevi za ekološki ovlaštenim trgovcima nekretninama nastaviti da rastu.

XS
SM
MD
LG