Linkovi

Za bolji svijet: Dr. Anthony Martinez


Doktor Anthony Martinez je jedan od rijetkih doktora u Sjedinjenim Američkim Državama koji pruža medicinsku pomoć….beskućnicima. I to, liječi beskućnike, u Washingtonu, glavnom gradu SAD, radi već deset godina.

"Ovo će pomoći. Malo po malo, ali će pomoći. Idući put kad dođem donijeću instrumente pa ćemo skinuti svu izumrlu kožu" – govori Nathanielu, jednom njegovih "uličnih pacijenata." Nathaniel ima teži oblik gljivičnog oboljenja stopala. Živeći život beskućnika, svjestan je da….

"Kad godinama živite na ulici, to se odražava na zdravlje…. prije ili kasnije. Obolite, mišići počnu da se nekontrlirano koče…."

Od dana kada je otišao u penziju, doktor Martinez, okulista po specijalnosti, dobrovoljno pomaže ljudima koji žive na ulicama. I opet jedna neobičnost. Ne govori im da je doktor. Kaže samo da želi pomoći.

Dr. Martinez ističe da su većina beskućnika ovisnici o drogi ili alkoholu, osobe sa brojnim mentalnim problemima. Besplatna zdravstvena zaštita u Washingtonu postoji za sve kojima je potrebna, ali beskućnici neće da idu u besplatne ili mobilne klinike jer ne vjeruju doktorima. I dodaje:

"Ako doista imaju ozbiljne zdravstvene problem, ja ih pokušam ubijediti da odu u bolnicu, ili ih čak ja odvedem. Mnogi beskućnici koji žive na ulici, žele tu i ostati. Vrlo je rijetko da će neko doći da ih posjeti, obiđe, da ih nađe na mjestima gdje se zadržavaju, prospavaju noć…"

Doktor Martinez je svjestan činjenice da beskućnicima ne može pomoći, ukoliko oni sami sebi ne žele pomoći. Većina njih ne želi ići u smještaj za beskućnike jer se tu ne mogu drogirati ili opijati. Sa nekima od beskućnika se sprijateljio, primjera radi, sa Pam, beskućnicom skoro 20 godina:

"Ja sam sada u fazi u kojoj moram svoju ovisnost o alkoholu do kraja dovesti pod kontrolu. Dok god ne pijem, ne želim ni da se drogiram."

Dr. Martinez kaže da se divi Pam, ženi koja pokušava da se sama bori protiv vlastitih demona, i ističe je u kontaktima sa beskućnicima dosta toga vrijednog naučio i osjetio:

"Sućut, saosjećanje je nešto što upijete, primite od njih. Stretao sam i neke vrlo inteligentne ljudi. Svi ti beskućnici su meni istinska inspiracija i čini mi se najnormalnijom stvari na svijetu to što im pomažem" – kaže na kraju razgovora za Glas Amerike doktor Anthony Martinez.

XS
SM
MD
LG