Linkovi

Sjeverna Koreja ima samo jednu opciju – Obustaviti program nukelarnog oružja 


Američki državni sekretar Hillary Clinton kaže da je za Sjevernu Koreju jedina prihvatljiva opcija da obustavi svoj program nuklearnog oružja.

Gospodja Clinton je danas rekla da su se sa takvim stajalištem Sjedinjenih Država složili Rusija, Kina i Južna Koreja. Ona je to izjavila nakon ministarskog sastanka na Tajlandskom otoku Phuket.

Sjevernoj Koreji je ponudjen paket povlastica i unapredjenja diplomatskih odnosa u zamjenu za suradnju u razgovorima o nukelarnom razoružanju.

Medjutim, Sjeverna Koreja se povukla sa razgovora, i nedavno testirala balističke rakete i nuklearno oružje kršeći sankcije Ujedinjenih naroda.

Hillary Clinton je ranije, za tajlandsku televiziju, izjavila da su Sjedinjene Države zabrinute da bi Sjeverna Koreja nuklearnu tehnologiju mogla prenijeti na Burmu. Ona je rekla da je za sve susjede Burme važno da predstavljaju jedinstven front protiv mogućeg vojnog saveza izmedju dva autoritarna režima.

Državni sekretar Sjedinjenih država je u Tajlandu na sastanku ministara vanjskih poslova ASEANA, odnosno zemalja jugoistočne Azije i drugih svjetskih sila.

Očekuje se da će gospodja Clinton na summitu podpisati ASEAN-ski sporazum prijateljstva i suradnje, namjenjen miroljubivom rješavanju regionalnih nesporazuma. Sjedinjene Države se do sada nisu priključile tom sporazumu od njegovog donošenja 1976. godine.

XS
SM
MD
LG