Linkovi

Afganistan: Turisti se vraćaju


Usprkos nasilju i ratu protiv Talibana, turizam u Afganistanu vraća. Međunarodni donatori su, uz pomoć lokalnih zvaničnika realizirali više razvojnih turističkih programa. I na taj širi se osjećaj da se u Afganistanu može živjeti normalno i istovremeno pomoći ekonomskoj obnovi zemlje.

Sa visoravni, površine punih od 56 hiljada hektara, poznate kao Band-e-Amir u pokrajini Bamiyanu središnjem dijelu Afganistana pruža se pogled na dio Afganistan kakav se rijetko može vidjeti…. safirno-plava jezera, zlatne litice,strmi vodopadi….

Regija je proglašena prvim afganistanskim nacionalnim parkom, a udaljena je od Kabula, glavnog grada 8 sati vožnje. Unatoč poteškoćama kroz koje zemlja prolazi, broj turista koji se odlučuju na avanturu raste.

Najibullah Ahrar, glasnogovornik afganistanskog Ministarstva za informiranje i kulturu, kaže:

"Sigurnosna pitanja u Afganistanu, a pogotovo u nekim opasnijim dijelovima su razlog što turisti oklijevaju, i zbog toga mnogi otkazuju rezervacije. Unatoč tome ove godine je broj turista u Bamiyanu porastao."

Prema informacijama iz hotela i sa aerodroma, više od 400 turista je posjetilo regiju Bamiyan u junu, što je 180 više nego u isto vrijeme prošle godine. Među njima je bio i Kanađanin afganistanskog porijekla Ali Ghulam.

"Moj otac je radio u jednoj agenciji kao vodič 60-tih godina prošlog vijeka i vodio je pune autobuse turista na ova mjesta. Ako je tada bilo moguće primati toliko turista zašto ne bi bilo i sada."

A tada, prije 50-ak godina turisti su svraćali na proputovanju zvanom "hippie staza",na proputovanju za Indiju, da bi posjetili drevne litice u kojima su bile isklesane statue Buddhe, koje su Talibani uništili 2001. godine.

Sada uu turističkom informativnom centru u Bamiyanu, učenici uče kako postati turistički vodič, trgovci se hvale i nude svoju robu, vlasnik hotela Sayed Hussain govori o potrebi za gradnje novih hotela.

"Prije dvije godine nismo imali turista…. Sada ih, hvala bogu, ima ih mnogo, tako da ćemo mi iskoristiti priliku i graditi nove hotele, jer je Bamiyan sada siguran."

Strani ulagači iz Europe i Amerike blisko surađuju s afganistanskom vladom kako bi unaprijedili sigurnost i potaknuli ekonomski razvoj. Ali nakon desetljeća rata, mnogo je izazova. Najveći od svih je uvjeriti turiste da su pojedini atraktivni dijelovi Afganistana siguran za dolazak i kraći ili duži boravak.

XS
SM
MD
LG