Linkovi

Hillary Clinton: Pokušaj otopljavanja odnosa između Indije i Pakistana


Tokom petodnevne posjete Indiji, američka državna tajnica Hillary Clinton je sa liderima te zemlje, između ostalog, razgovarala i o klimatskim promjenama i odnosu Indije sa Pakistanom.

Hillary Clinton je u Indiju stigla izjavivši da će to biti najopširniji bilateralni razgovori ikada održani. Ona je rekla da Sjedinjene države žele produbiti i proširiti svoje strateško razumjevanje sa Indijom. U New Delhiju, gospođa Clinton se sastala sa premijerom Manmohanom Singhom i ministrom vanjskih poslova S.Krishnom. Nešto ranije, ona se obratila studentima i profesorima na univerzitetu u Delhiju.

Danas objavljujemo opsežno partnerstvo u kojem ćemo biti angažirani, surađivaćemo po pitanjima zdravlja, obrazovanja, poljoprivrede, rekla je Hillary Clinton.

Ona je nastojala umanjiti razlike koje su bile izražene tokom njenih ranijih razgovora sa indijskim ministrom za zaštitu okoline Jairamom Rameshom, koji je odbio bilo kakva obavezujuća ograničenja na ispuštanje gasova kao što se predlaže u sporazumu o klimatskim promjenama.

Želio bih jasno i kategorički reći: stav Indije je da jednostavno nismo u poziciji da se legalno obavežemo za ciljeve smanjenja ispuštanja plinova, rekao je gospodin Ramesh.

Dan kasnije, gospođa Clinton je rekla da još uvijek gaji nadu.

Razumijemo poteškoće sa kojima se svaka naša zemlja suočava u nastojanju da spriječi klimatske promjene. Da vidimo da li možemo zajednički pronaći neka kreativna rješenja, rekla je Hillary Clinton.

Isto tako, terorizam je doveo do napetosti u regionu. Indija je za prošlogodišnje napade u Mumbaiju okrivila militantnu grupu Lashkar-e-Taiba sa sjedištem u Pakistanu. Gospođa Clinton je prisustvovala zatvorenoj memorijalnoj službi za 166 osoba koje su ubijene u tom napadu. Na univerzitetu u Delhiju, odgovarajući na teška pitanja iz publike, gospođa Clinton je rekla da je vidjela pravu predanost od strane pakistanske vlade da se suoči sa prijetnjom.

Za šest mjeseci koliko smo na dužnosti, vidjela sam pravu predanost od strane pakistanske vlade i naroda da se bore protiv ekstremista koji im prijete, rekla je američka državna tajnica.

Indija međutim nije ponovo pokrenula četiri godine star mirovni proces kojeg je prekinula nakon napada. Indija zahtijeva da Pakistan zaustavi militante da koriste njenu teritoriju. Očekuje se da Hillary Clinton pokuša zagladiti odnose između Indije i Pakistana. Njeno putovanje također odražava nastojanja Obamine administracije da poboljša američko-indijske odnose, što je staza koju su slijedili i neki prethodni američki predsjednici.

XS
SM
MD
LG