Linkovi

Američki proizvodjači nastoje preuzeti primat na tržištu hibridnih kamiona


Japan je preuzeo rano vodjstvo na tržištu hibridnih automobila, ali Sjedinjene Države sada nastoje preuzeti vodjstvo na tržištu hibridnih kamiona. Prema nedavnoj studiji Duke Univerziteta, u više od 30 američkih država se obavljaju proizvodne, montažne ili razvojne operacije hibridnih kamiona. Kako za Glas Amerike izvještava, Rosanne Skrible, studija zaključuje da bi uz odgovarajuću politiku, američka industrija hibridnih kamiona mogla nastaviti da se širi otvarajući, izuzetno potrebna nova radna mjesta i smanjujući zagadjenost zraka.

Berjerone Mason voli svoj posao.

"Volim slobodu i volim ljude." Kaže Mason, kurir FEDEX-a.

Kao kurir FEDEX-a, Mason rano započinje radni dan tovareći i sortirajući poštu, koju zatim raznosi na 70 ili više adresa, ljubazno se pozdravljajući sa mušterijama.

Kamion ga dobro služi. To je jedan od tri takva kamiona u voznom parku FEDEX-a, u Washingtonu koji su opremljeni dizel- električnim motorom. Mason ga je počeo voziti prije tri godine i uočava razliku u vožnji.

Obično dok sam vozio regularni kamion punio sam gorivo najmanje dva puta sedmično, a sa ovim hibridnim kamionom to činim svake druge sedmice, kaže Mason.

Prije mjesec dana, Masonov kamion je bio izložen sa još desetak hibridnih vozila ispred zgrade američkog Kongresa na Capitol Hillu u Washingtonu.

Bill Van Amburg je podpredsjednik CALSTART-a, neprofitne grupe koja promovira čisti alternativni prijevoz.

"Mislimo da vam danas možemo pokazati nešto jako uzbudjujuće. To je predstavljanje napretka hibridne tehnologije kada ona kreće prema srednjim i teškim kamionima."

Van Amburg kaže da je oko hiljadu hibridnih kamiona na cestama ili su u proizvodnji i da će to rastuće tržište smanjiti potrošnju goriva, i ispuštanje štetnih gasova, i podstaći nacionalnu ekonomiju sa novim poslovima u oblasti visoke tehnologije.

Tu mislimo na konstruisanje, skladištenje energije, lagane materijale, elektroniku i sistem kontrole software-a, kaže Amburg.

Za kompanije kao FEDEX, hibridna vozila mogu donijeti velike uštede u potrošnji goriva, i naglasiti njihovo opredjeljenje za očuvanje okoline.

John Formosano, podpredsjednik FEDEX Expresa za vozni park, kaže da bi vlada trebala subvencionirati hibridne kamione, kako bi cijena bila niža za kupce: "Zaista bi željeli federalne i državne olakšice da nam pomognu u razvoju ove tehnologije."

Subvencije, takodjer, mogu biti od velike koristi kaže Bill Van Amburg iz grupe CALSTRAT, jer, kao i u svakoj novoj tehnologiji, financijska pomoć na startu može podstaći potražnju i pokrenuti proizvodnju: "Ukoliko možmo dostići proizvodnju od 5 do 10 hiljada hibridnih kamiona godišnje tada će se moći pokriti troškovi tehnologije, a cijena vozila opravdati kupovinu takvog voznog parka. To je vrlo mogući, vrlo odredjen cilj kojeg smo postavili."

Što se tiče Fedexovog kurira on svoj hibridni kamion želi zadržati što duže: "Ne planiram ga ostaviti. Jedino ukoliko iz komapnije žele da i neko drugi doživi to iskustvo, mogao bih ga dati."

Do sada fedexovi otpravnici to od njega nisu tražili.

XS
SM
MD
LG