Linkovi

Juli najsmrtonosniji mjesec za američke vojnike u Afganistanu


U eksploziji bombe pored puta, jučer su u Afganistanu ubijena četiri američka vojnika, što je juli učinilo najsmrtonosnijim mjesecom za američke vojinke u toj zemlji.

Iz komande NATO snaga, je izvješteno da se britanski avion srušio na najveću koalicijsku bazu u pokrajini Kandahar. Dvojica pilota su povrjedjeni kada su iskakali iz aviona.

U nedjelju je ubijen britanski vojnik u južnoj pokrajini Helmand.

U Washingtonu, američki minister odbrane, Robert Gates je rekao da je zgrožen video snimcima koje je objavio Taliban na kojima se prikazuje zarobljeni američki vojnik. Gates je rekao da američka vojske ne štedi napore da nadje nestalog vojnika. je prvi američki vojnik zaroblje u Afganistanu.

Načelnik Generalštaba Američkih oružanih snaga, admiral Michael Mullen kaže da obavještajni zvaničnici proučavaju video, ali nije dalje obrazlagao.

Talibani su u subotu postavili 28-mo minutni video na svojoj web stranici. Bergdahl je nestao iz svoje baze 30 juna.

Američki državni sekerat, Hillary Clinton, koja je na putu u Indiji, taj je video nazvala gnusnim, dodajući da je to istinski znak očaja na strain militanata.


Odlazeći Generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer upozorio da se terorizam može proširiti u regionu i svijetu ukoliko NATO snage ne uspiju u Afganistanu.


De Hoop Scheffer, je u Londonu rekao da će al-Qaida ponovo moći slobodno da se kreće, dodajući da su njihove terorističke ambicije globalne.

U medjuvremenu, iz Afganistana je stigla vijest da su Talibanski militanti odpočeli seriju napada na gradove u istočnom dijelu Afganistana, ubivši najmanje pet pripadnika službi sigurnosti.

Glasnogovornik Talibana kaže da je grupa od 15 militanata jučer izvršila napad u Gardezu, glavnom gradu pokrajine Paktika. Lokalni zvaničnici kažu da je u eksploziji unutar zgrade obavještajnih službi poginulo troje ljudi, dok su u samoubilačkom bombaškom napadu u blizini policijske stanice ubijena dva policajca.

Zvaničnici sigurnosti kažu da je ubijeno najmanje pet militanata, uključujući napadače samoubice obučene u žensku odjeću, u razmjeni vatre sa snagama sigurnosti.

U Jalalabadu, gradu na istoku zemlje, najmanje dvojica bombaša su ubijeni kada su pokušali napasti bazu u kojoj su smješteni američki i afganistanski vojnici.

Iz Afganistanske armije je saopćeno da je 13 talibanskih boraca ubijeno i 12 ranjeno tokom operacija na sjeveru pokrajine Kunduz. U tim borbama poginulo je i pet afganistanskih vojnika.

10 talibanskih militanta je ubijeno kada su pokušali postaviti bombu uz put u mjestu Deh Yak, na jugozapadu Afgaistana.

Medju ostalim vijestima, britansko Ministarstvo odbrane je izvjestilo da je britanski vojnik ubijen jučer u eksploziji na jugu Afganistana.

U posljednjim sedmicama 4 hiljade američkih marinaca, zajedno sa britanskim i afganistanskim vojnicima, su odpočeli ključnu ofanzivu na jugu pokrajine Helmand, napadajući talibanske pobunjenike u njihovom tradicionalnom uporištu.

XS
SM
MD
LG