Linkovi

BiH: Bicikl na.... čuđenje Banjalučanima


Stari automobili, zaljubljenici u old tajmere i udruženja koja ih okupljaju nisu rijetkost ni u zemljama Zapadnog Balkana. Ali kada su u pitanju stari bicikli, tu je priča već drugačija. Da li zbog manjeg interesovanja, skromnijeg naslijeđa, ili nečeg trećeg…. stari bicikli se rijetko mogu vidjeti osim, možda, u nekom muzeju. Ipak, odnedavno, na ulicama Banjaluke, uz začuđene poglede brojnih znatiželjnika, može se vidjeti neobičan prizor …. stari bicikl sa znatno većim prednjim točkom od zadnjeg. Kako kaže, njegov vlasnik Kemal Gluhač, riječ je o modelu bicikla proizvedenog još krajem 19 vijeka koga je sasvim slučajno pronašao na tavanu porodične kuće.

Gluhačev bicikl za sada samo gledaju brojni znatiželjnici, dok se tek rijetki odluče da ga,uz odobrenje vlasnika, provozaju…. ili pokušaju provozati.

Iako je, po svemu sudeći, bicikl s kraja 19. vijeka, što znači i jedan od najstarijih u Bosni i Hercegovini, za sada nijedna institucija koja se bavi starinama nije pokazala interesovanje da ga otkupi ili negdje izloži. Dok se to ne desi bicikl Kemala Gluhača će biti atrakciju u gradu na Vrbasu.

Napomena: Kompletan video zapis o neobičnom biciklu i njegovom vlasniku "prikačili" smo, uz ovaj kratki tekst, na našu i vašu web-stranicu.

XS
SM
MD
LG