Linkovi

U Americi nikada nije bilo manje rasne diskriminacije nego danas


Prvi afro-amerikanac predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama, govoreći Nacionalnom udruženju za napredovanje nebjelaca, najvećoj američkoj organizaciji koja se zalaže za ljudska prava, je rekao da je i sam imao velike koristi od žrtava pionira u borbi za prava crnaca. Predsjednik Obama je to rekao jučer govoreći članovima te organizacije u povodu njene 100-te godišnjice popstojanja.

Predsjednik Obama je u New Yorku, na konvenciji Nacionalnog udruženja za napredak ljudi - nebjelaca, rekao da u Americi nikada nije bilo manje diskriminacije nego danas, ali da se još uvijek osjeća bol diskriminacije.

"Od afro-američkih žena koje se za isti rad plaćaju manje od kolega drugačije boje kože i spola. Od strane hispanika koji često osjećaju da nisu dobro došli u ovu zemlju. Od strane američkih muslimana na koje se gleda sa sumnjom samo zato što kleknu da se na svoj način mole Bogu. Od strane homoseksualaca i lezbejki koji se još uvijek dočekuju sa podsmjehom, napadju i kojima se uskraćuju njihova prava."

Predsjednik kaže da je potreban veći napredak u reformi obrazovanja, zdravstva i jednakosti u zapošljavanju, što je sve dio njegovog plana aktivnosti u zemlji.

Gospodin Obama je, takodjer, odao priznanje borcima za ljudska prava kroz istoriju Sjedinjenih Država koji su udarili temelje njegovom izboru za predsjednika.

On je pozvao Amerikance da poštuju taj pionirski duh, i uklone preostale rasne prepreke.

"Kada je bilo boraca za ljudska prava u Mississippiju - crnaca, krišćana, jevreja, onih rodjenih u gradu i onih sa sela, koji su položili svoje živote boreći se za slobodu, ja znam da zajedno možemo odgovoriti današnjim izazovima. Mi možemo unaprijediti naše škole, liječiti bolesne, i spasiti našu mladost od nasilja i beznadežnosti."

Za mnoge prisutne to je bio trenutak nadahnuća.

"Vidjeti predsjednika Sjedinjenih Država na 100-tu godišnjicu grupe za prava crnaca, i da je on sam crnac...to je nešto što sam mislio da za svog života nikada neću vidjeti." Kaže Walter Bailey treći, član NAACP.

"Ja riječima ne mogu objasniti kako se osjećam. Toliko sam sretna što znam da ima neko ko na nas pazi." Dodaje Emma Barns, takodjer članica NAACP-a.

Gospodin Obama je pozvao roditelje da preuzmu veću odgovornost za obrazovanje djece, i da svoju djecu podstiču da imaju želja izvan sporta i muzike.

"Nemogu sva naša djeca biti zvjezde košarke kao LeBron James, ili reperi kao Li`l Wayne. Želio bih da nastoje biti naučnici i inžinjeri, lječnici i tehničari, ne samo pjevači i igrači. Želio bi da nastoje postati sudija Vrhovnog suda, da nastoje biti predsjednik Sjedinjenih Država."

Obraćanje Baracka Obame, Nacionalnom udruženju za napredak nebjelačkog stanovništva, je bio njegov prvi direktan govor o rasnim pitanjima od preuzimanja predsjedničke funkcije u januaru.

XS
SM
MD
LG