Linkovi

U bombaškim napadima u dva luksuzna hotela u Jakarti poginulo 9 ljudi, a 50 drugih ranjeno 


Policija u Indoneziji je izvjestila da je danas 9 ljudi ubijeno i najmanje 50 drugih ranjeno u gotovo istovremenim eksplozijama u dva luksuzna hotela u Jakarti.

Indonežanski ministar sigurnosti, Widodo Adi Sucito kaže da su se eksplozije dogodile u hotelima Ritz-Carlton i Marriot, i da ih je prozrokovao jak eksploziv, koji je aktiviran uz nekoliko minuta razlike.

Indonežanska vlada kaže da su većina žrtava inostrani državljni.

Zvaničnici kažu da su bombe bile postavljene u blizini restorana u Ritz-Carltonu i u podrumu Marriota. Kasnije je u hotelu Marriot pronadjena još jedna neeksplodirana bomba.

Šef policije u Jakarti kaže da su osobe koje su izvšile napad bili gosti hotela.

Predsjednik Indonezije, Susilo Bambang Yudhoyono kaže da je napad na hotele teroristički akt, te se obavezao da će uhapsiti odgovorne za taj zločin.

Do sada niko nije pruzeo odgovornost za napad, ali je za slične napade u prošlosti okrivljivana teroristička mreža na jugoistoku Azije, Jemmaah Islamiyah.

Jedan od poginulih je danas idnetificiran kao gradjanin Novog Zelanda, Tim Mackay, šef lokalnog ureda globalnog proizvodjača cementa PT Holcim.

Ovo su prvi ovakvi napadi u Jakarti od septembra 2004., kada je ispred Australijske ambasade eksplodiroa automobil bomba. Hotel Marriot u Jakarti bio je meta napada 2003., kada je poginulo 12 ljudi. Jemaah Islamiyah, koja je povezana sa al-Qaidom je okrivljena za taj napad, kao i dva bombaška napada u popularnom turističkom odredištu na indonežanskom otoku Bali, 2002., i 2005.

Australijski premijer Kevin Russ, reagirajući na napad, je rekao da mu je muka od takvog divljačkog i kukavičkog napada.

Američki državni sekretar, Hillary Clinton je osudila napad tokom zaustavljnja u Pragu na putu za sedmicu dana dug boravak u Aziji. Gospodja Clinton je to nazvala tragedijom i primjerom nemoralnosti nasilnog ekstremizma.

XS
SM
MD
LG