Linkovi

Reakcije na odluku Evropske komisije o viznom režimu: Krupna greškaNa odlluku Evropske komisije kojom se BiH izostavlja sa liste država koje će 1. januara dobiti bezvizni režim reagovali su otvorenim pismom članovi brojnih civilnih društva iz Evrope, istaknuti zastupnici Evropskog parlamenta, neki od bivših visokih predstavnika u BiH….Po njima, riječ je o politički neodgovornoj odluci iza koje stoje neuvjerljivi argumenti.

Jedan od potpisnika pisma, generalni sekretar Mladih federalista Evrope Peter Matjašič, za Glas Amerike kaže:

"Nisu svjesni moralne dileme koja stoji iza ove odluke i da nije toliko važno šta će se desiti… Možda će poslije šest mjeseci i Bošnjaci i svi građani BiH imati ovu mogućnost, da će vizna liberalizacija biti postignuta, ali problem je u poruci koja se sada svima šalje i koja relativizira neke druge stvari. Dolazi samo tri-četri dana nakon sjećanja šta se događalo u Srebrenici. Ovakva odluka, uz zanemarivanje istorijskih činjenica, nije u redu. Ako smo za pro-evropske integracije, treba da kažemo kao mladi ljudi da se ne slažemo sa ovom odlukom."

Prijedlog Evropske komisije će uvećati tenzije i formalizirati etničku jer će samo dio stanovnika BiH osjetiti korist od oslobađanja obaveze dobijanja. Uz bosanske Hrvate, koji odavno već bez viza putuju svijetom, sada će i bosanski Srbi imati istu povlasticu… Restrikcije će, dakle, važiti sao za Bošnjake, te će tako jedino etnički kriterij biti taj koji će odlučivati ko će slobodno putovati Evropom, a ko ne - takođe se upozorava u otvorenom pismu.

Ideja vodilja oslobađanja od viza je približavanje istočne Evrope bliže EU i promocija evropskog pomirenja i saradnje. U sedmicama pred nama Evropsko vijeće i Evropski parlamet će imati izbor - odlučiti se za viznu politiku koja ujedinjuje Evropu ili onu koja razdvaja na osnovu etničke pripadnosti, poručuje se institucijama Evropske unije u danas objavljenim otvorenim pismom.

XS
SM
MD
LG