Linkovi

BiH: Dogovoreno dogovaranje


U Sarajevu danas dva sastanka. Na prvom predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine danas su se pred predstavnicima Evropske unije u Bih obavezali da će, kako je navedeno, pod hitno uložiti dodatne napore u skladu sa prioritetima evropskog partnerstva.

Saopšteno je da su prioritetni potezi, između ostalog, usvajanje i potpuna provedba nekoliko zakona i strategija koji su ranije usvojeni. Između ostalog, prioriteti vlasti su povratak, policijska reforma, popis stanovništva , izrada Zakona o zabrani diskriminacije i o javnim nabavkama.

Vlasti Bosne i Hercegovine na sastanku sa evropskim predstavnicima predstavljali su najviši funkcioneri Vijeća ministara, entitetskih vlada i entitetskih parlamenata.

Nakon tog uslijedio je i novi sastanak, ovaj put između Visokog predstavnika i predstavnika pet političkih partija u BiH, takođe iza zatvorenih vrata.

Visoki predstavnik Valentin Inzko prije sastanka bio je optimista. Najavljivao je razgovore o državnoj i vojnoj imovini, liberalizaciji viznog režima i ustavnim promjenama.

Lider HDZ-a 1990 dijelio je optimizam Visokog predstavnika. On se nadao sastanak može biti prekretnica u ustavnim primjenama. Ostali stranački lideri izjavljivali su da ne očekuju ništa spektakularno.

Nakon sastanka u javnost je izašlo šturo saopštenje iz Ureda visokog predstavnika. Konkretnih dogovori nisu navedeni . Optimizam je izgleda bio preuranjen. Prema saopštenju za javnost osnovna tema sastanka bili su preostali uslovi za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Vlastodršci se nadaju da će BiH u idućoj godini stići zemlje iz okruženja za čije državljane Evropska unija ukida vize.

U saopštenju za javnost OHR-a stoji da se razgovaralo i o tranziciji Ureda visokog predstavnika u predstavništvo evropske unije. Šta je rečeno i koje govorio, nije navedeno. Jedino što je javnosti obznanjeno jeste dogovor o nastavku dogovaranja. Novi susret zakazan je za drugu polovinu avgusta.

XS
SM
MD
LG