Linkovi

Russ Carnahan: Važno je da ostanemo angažirani u BiH


Delegacija američkog kongresa koju su sačinjavali kongresmen Russ Carnahan, inače kopredsjedatelj kongresnog kluba prijatelja BiH, te kongresmeni Michael Turner, koji je 1995 bio gradonačelnik Dejtona, i kongresna predstavnica Lynn Woolsey su prije par dana boravili u BiH. Oni su prisustvovali komemoraciji 14-te godišnjice genocida u Srebrenici, sastali se sa članovima Komisije za traženje nestalih, kao i sa bh političarima. To je već druga posjeta delegacije američkog kongresa BiH u posljednjih par sedmica, što pokazuje obnovljenu američku predanost toj zemlji. Kongresmen Carnahan, kojeg su u njegovom uredu na Capitol Hillu posjetile Amra Alirejsović i Danijela Grujić, za Glas Amerike govori o svojim utiscima nakon posjete BiH.

Tokom posjete BiH, kongresna delegacija se, između ostalog, sastala sa članovima predsjedništva, te nekima od stranačkih lidera. Utisak kongresmena Carnahana nakon tih susreta je da među bh političkim liderima postoje različitosti u mišljenjima.

Jasno je da Dejtonski sporazum, kojim je prvenstveno uspostavljen mir u BiH, i koji je trebao biti privremeni okvir za funkcioniranje vlade, sada treba biti ponovno razmotren, kako bi vlada u potpunosti funkcionirala, kako bi BiH imala jednog predsjednika, kako bi se provele reforme zajedničkog obrazovanja. To se mora uraditi na putu ka NATO-u i EU. Ta su pitanja trenutno zastala i potreban je produktivan dijalog sa političkim liderima. Mi smo održali konstruktivne razgovore i sa različitim nevladinim organizacijama, kao i sa studentima. Na taj način smo zaista dobili mišljenja sa raznih strana.

Mislim da postoji dobar potencijal da se postigne politički napredak. Neka od pitanja su teška, neki od lidera su se više učvrstili u svojim stavovima, ali mislim da postoji općenito shvatanje da je potrebno vratiti se pregovorima kako bi se postigao taj napredak. U ovom trenutku neka su pitanja zastala, neke stvari ne funkcioniraju na način na koji bi trebale, a neke potrebne reforme se odgađaju. Dobar primjer za to je pitanje odvojenog obrazovanja, o čemu smo razgovarali tokom susreta sa studentima. To je važno pitanje za korak naprijed. Izvjestan napredak je postignut na tom polju, i to je pitanje koje može donijeti dugoročne dobrobiti za BiH.

Dobro smo primljeni, a, kao što znamo prije nas je BiH posjetio potpredsjednik Biden, nakon čvrstih riječi predsjednika Obame o tome šta je tamo potrebno uraditi, kao i riječi državne tajnice Hillary Clinton koja je pred našim Odborom za vanjske odnose naglasila potrebu ponovnog američkog angažmana kako bi se postigao novi napredak.

Da li bi organiziranje Dejtona 2 u ovom trenutku moglo pomoći da BiH učini taj neophodni korak naprijed, upitali smo kongresmena Carnahana.

Da, nešto kao ekvivalent Dejtonu 2, kako bi se napravio korak naprijed i uspostavila struktura za budućnost zemlje. Jedan od značajnijih uspjeha je na primjer bila integracija vojske. Stoga vidimo neke dobre primjere gdje se zemlja integrirala i krenula naprijed, ali postoje i drugi primjeri gdje se to još nije desilo, kao što je obrazovni sistem.

Ova posjeta je, kaže Russ Carnahan, bio kontinuirani dijalog, a najvažniji dio je bilo prisustvovanje komemoraciji genocida u Srebrenici, i izuzetna posjeta Komisiji za nestale osobe, koja je, kako kaže, priča uspjeha ne samo za BiH, nego i za svijet.

Kongresmena Carnahana smo upitali koju poruku sada, nakon povratka iz BiH, donosi ostalim liderima u američkom kongresu?

Važno je da, pod broj jedan, ostanemo angažirani u nastojanju da napravimo sljedeće korake po pitanju provodjenja reformi. Važno je da zapamtimo zločine i genocid koji su se tamo desili, i da odamo počast žrtvama, da progonimo ratne zločince. Važno je da iz toga naučimo da ne smijemo dozvoliti da se takvi zločini ponove.

Ono što želimo je nastaviti graditi na već jakim vezama između BiH i Sjedinjenih država. Sada imamo novog predsjednika i novu administraciju, novi Kongres sa mnogo novih članova, ali još uvijek imamo kontinuirane izazove. Zasigurno rezolucija o BiH koju je nedavno usvojio kongres je još jedan znak tog šireg američkog interesa. Već smo svjedoci povećanog interesa za Balkan i potrebe provođenja reformi u BiH, i imenovanje specijalnog američkog izaslanika je jedno od pitanja o kojem se raspravlja. Zasigurno mogu reći da postoje obnovljena pažnja i obnovljeni resursi sa kojima možemo razmotriti na koji način pomoći BiH da uspije.

Nakon posjete potpredsjednika Bidena, dvije kongresne delegacije su već posjetile BiH. Kongresmena Carnahana smo upitali šta taj trenutni i iznenadni interes za BiH znači?

Interesovanje je uvijek postojalo, ali sa žaljenjem moram reći da je tokom posljednje administracije ogromna pažnja pridavana ratovima u Iraku i Afganistanu, i druge inicijative vanjske politike su se našle u drugom planu i nije im se pridavala potrebna pažnja. Stoga je novi fokus vanjske politike stavljen na ponovno angažiranje i pružanje ruke saveznicima, kao i suočavanje sa izazovima koje imamo u svijetu. Vjerujem da postoji jako uvjerenje da trebamo graditi na uspjehu kako bi pomogli u strukturalnim reformama u BiH, i to neće biti lako. Ali sa odgovarajućom koordinacijom bh lidera i međunarodne zajednice, postoji jako uvjerenje da se Bosna mora pokrenuti i postati članica NATO saveza i EU. To je dodatna incijativa za rad na ovim reformama, kaže za Glas Amerike kongresmen savezne države Missouri, Russ Carnahan.

XS
SM
MD
LG