Linkovi

New York City: Novi život napuštenog kolosijeka


Decenijama nekorištena željeznička pruga kroz centralni dio New Yorka ponovo je u upotrebi. No, tom prugom, nekadašnjim dvostrukim kolosijekom povisoko iznad ulica velikog grada, kojim su dopremane brojne potreštine, najčešće stoka za njujoršku industriju mesa, sada šeta, sjedi, priča, razleda, igra se, uživa na hiljade Njujorčana svakog dana. Nekada pruga, sada promenada bez automobila, sva u zelenilu, opet je i ekonomsko-razvojni podsticaj za pojedine kvartove New Yorka.

Svojevremeno su je zvali High Line, Visoka linija. Željeznička kompozicija posljedni je put protutnjala 1980. godine prevezavši na tone smrznute ćuretine do Donjeg Manhattana. U gusto naseljenom New Yorku Visoka linija sada je otvoreni prostor u kojem Njujorčani i brojni turisti uživaju svakodnevno, od jutra do mraka:

"Ovo je fantastična ideja."

"Nema mnogo prilika da se vidi nešto staro…. ostaci nekadašnje pruge. Mislim da je to baš lijepo."

"Volim hodati prugom."

Dugi niz godina jednolična, zapuštena zelježnička pruga sada izgleda sasvim drugačije. Prava je oaza u moru betona i stakla. Duž tog šetališta raste više od 100 vrsta cvijeća i biljaka, zasađenih po ugledu na divlje rastinje izniklo nakon prestanka korištenja pruge.

Duž promenade, s obje strane su nove građevine, stambene zgrade, poslovni tornjevi, restorani, muzeji. Oni koji žive najbliže promenadi su i ponosni, i pomalo.... suzdržani. Jedna od takvih, Yony Moch, kaže:

"Jako je teško naći slobodnog prostora u New Yorku.Visoka linija, ova promenade, je spoj prošlog, idustrijskog poduzetništva, i sadašnjih nastojanja da na njoj bude za svakog ponešto.To je pomalo zbunjujuće, ali radujem se što imamo ovu promenadu."

Prva dionica promenade otvorena je u maju, nakon 15 godina planiranja i političkih rasprava. Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, uz druge entuzijaste, poput modne kreatorice Diane von Furstenburg i njenog muža i medijskog mogula Barry Dillera, presjekli su vrpcu.

"Ponosna sam što sam dio ovog kvarta, ovog grada, ove zemlje. Stvari i snovi se mogu ostvariti i mi smo danas toga svjesni" - rekla je gospođa Furstenburg.

Uređenje prve i druge sekcije Visoke linije koštaju 152 miliona dolara. Oni koji uživaju na promenadi kažu da se isplatilo.... i čekati na High Line, i potrošiti toliki novac.

XS
SM
MD
LG