Linkovi

Evropska komisija: BiH će čekati na "šengensku listu"


Danas je konačno objavljeno kako će, ukoliko prijedlog Evropske komisije potvrde ove jeseni evropski ministri vanjskih poslova, stanovnici Srbije, Crne Gore i Makedonije od 1. januara naredne godine slobodno putovati evropskim prostorom.

Komesar Evropske unije za pravdu Jacques Barrot je tim povodom rekao:

"Ovo je istorijski trenutak u našim odnosima sa državama Zapadnog Balkana. Ukidanje viza je nešto što je dugo očekivano i donosi bliže i češće kontakte stanovnika ove tri zemlje sa prostorom Šengena."

To će, konkretno, značiti da će za stanovnike tri balkanske države biti otvorena vrata 25 država "šengena," gdje su, sa izuzetkom Velike Britanije, Irske,Bugarske , Rumunije i Kipra, sve države članice EU, te Švajcarska i Island.

Što se tiče Bosne i Hercegovine i Albanije, te države nisu ušle u prijedlog Komisije jer nisu ni ispunile uslove Mape puta za ukidanje viza.

Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn još jednom je morao konstatovati:

"Bosna i Hercegovina do sada nije ozbiljno uvela biometrijske pasoše i zemlja zaostaje u reformama i odlukama, koje su kao uvjeti, neophodne za putovanja bez viza. BiH je, na nesreću, proteklih godina potrošila vrijeme na nacionalističku retoriku, umjesto na provođenje neophodnih reformi u korist svojih stanovnika i mogućnosti da putuju bez viza. Sada je zaista u rukama lidera u zemlji da održe pozitivni trenutak kakav je nedavno postignut, kompletiraju refome i završe posao kako bi smo mi mogli načiniti preporuku za bezvizna putovanja stanovnika BiH do polovine 2010. godine. Ne mislim da će ovo odgađanje od nekoliko mjeseci biti dramatično, ukoliko se odmah provedu reforme i postignu uvjeti za ukidanje viza u skoroj budućnosti".

Na primjedbu da samo Bošnjaci u BiH sada ostaju u getu, jer, uz sve one iz BiH koji već putuju svijetom sa hrvatskom pasošima, te da će i većina Srba iz Republike Srpske dobiti sličnu mogućnost, zvaničnici Komisije se pozivaju na bilateralni sporazum između Srbije i BiH o modalitetima sticanja državljanstva između dvije zemlje. Na osnovu informacije kakvu su iz Beograda proslijedili Briselu maja ove godine, samo je 2.155 građana BiH tražilo državljanstvo Srbije. Zbog toga, smatraju u Evropskoj komisiji, to pitanje nema ozbiljnu dimenziju.

U svakom slučaju, za BiH i Albaniju i dalje stoji otvoren proces, ukazuju u Evropskoj komisiji i najavljuju da bi naredna preporuka mogla doći naredene godine u ovo vrijeme, što znači da bi, u najboljem slučaju, bezvizni režim za Bosnu i Hercegovinu stupio na snagu 1. januara 2011. godine.

XS
SM
MD
LG