Linkovi

SAD: Goldman Sachs vraća stari sjaj


Bolje od očekivanog - najkraći je rezime poslovanja investicione kompanije Goldman Sachs, jedne od onih kojoj je bila nužna snažna finansijska injekcija federalne vlade. Zahvaljući pozitivnim rezultatima poslovanja Goldman Sacha i vrijednosti akcija na američkim berzama su, u prosjeku, osjetno porasle. Ipak, ekonomski pokazatelji, neki su negativni, neki potitivni, i dalje drže finansijsko tržište u stanju isčekivanja.

Analitičari su predviđali da bi profit Goldman Sachsa mogao biti oko 2 milijarde dolara u drugom kvartalu ove godine. Kompanija je izvjestila o zaradi od 3,4 milijarde dolara. Oduševljenje investitora i entuzijazam na Wall Streetu, popratio je i umanjio, međutim, izvještaj federalne vlade o povećanju cijena domaćih proizvoda za skoro dva procenta.

Ekonomski i finansijski analitičar Charles Geisst upozorava da veliki profit kompanije kojoj je federalna vlada pomogla sa 10 milijardi dolara može uznemiriti prosječnog Amerikanca:

„Niko ne voli takvu vrstu profita u ova vremena. S druge strane, Amerikanci vole novac i poštuju firme koje su spremne na rizik."

Upravo tako, rizikujući, Goldman Sachs je ostvario profit. Kupovao je i prodavao proizvode lako promjenjivih cijena, naftu primjera radi, i sada, među prvima, vraća vladinu pozajmicu. Za bonuse zaposlenim izdvojiće više od 6 milijardi dolara. Gospodin Geisst ističe:

„Poreski obveznici mogu pomisliti da se ekonomija normalizira. To za sada nije slučaj, to je stvar preuzimanja rizika. Visok rizik donosi visok profit, i obratno. Ipak, potrošači su ohrabreni."

Američki ministar finansija Timothy Geithner i dalje upozorava da je za puni ekonomski oporavak potrebno vrijeme, ali i ističe, kao prilikom susreta sa arapskim biznismenima u Dubaiu, da ima znakova usporavanja svjetske recesije:

„Stopa ekonomskog pada usporava, povjerenje biznismena i potrošača raste, tržište kuća i stanova se stabilizira, cijena posuđivanja novca je značajno opala."

Unatoč povoljnijim ekonomskim prognozama, mnoge velike američke banke, Citi Group i Bank of America na primjer, još uvijek nisu čvrsto na nogama.

Uz to, jučer je i predsjednik Barack Obama upozorio da će broj nezaposlenih vjerojatno još rasti. Prema prošlomjesečnom izvještaju gotovo jedna desetina radno sposobnih Amerikanaca je nezaposlena.

XS
SM
MD
LG