Linkovi

BiH: Predstavljen novi, biometrijski pasoš


U Sarajevu je danas javnosti predstavljen novi bosanskoheregovački, biometrijski pasoš. Taj novi putni dokument za građane BiH znači jedan korak bliže ukidanju viza za putovanja zemljama, članicama Evropske unije.

Državni zvaničnici, koji inače već godinama sa diplomatskim pasošima putuju povlaštenije od građana koji su ih birali, iste te građane danas su, prilikom predstavljanja novog pasoša pozvali na optimizam, strpljenje i razumijevanje….. za njihove propuste. Takozvani biometrijski pasoš trebalo bi da lične podatke građana zaštiti od zloupotreba i promašaja koji su se dešavali sa postojećim putnim dokumentima.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je sa optimizmom, uz napomenu da za dosadašnje neuspjehe ne treba tražiti krivce, javnosti predočio i neko nove rokove:

„Bez obzira što BiH, prema saopštenju iz Evropske komisije, neće biti zemlja kojoj će biti preporučena za „bijeli Šengen" od januara, ja pozivam sve …. ovo je danas dobar primjer da ispunjavamo uslove iz Mape puta da do 31. septembra završimo sve ono što možemo uraditi. Ne postoje političke dileme, sve su to tehnički poslovi, da stvorimo dovoljno prostora Evropskoj komisiji da da povoljan izvještaj za BiH … gdje će biti novi monitoring, odnosno novi izvještaj u oktobru mjesecu."

Optimista je i ministar civilnih poslova Sredoje Nović. On je pročitao dugu listu ličnih očekivanja od institucija, ali i građana. Nove pasoše najavio je kao rješenje svih dosadašnjih problema sa putnim dokumentima. Ipak, ne prije nego što cijeli sistem ne bude stestiran:

„Predstoji niz aktivnosti na probnom testiranju ukupnog sistema usaglašavanju, obučavanju dodatnih kadrova, ispunjavanju drugih pretpostavki, ali sve sa izvjesnošću da će ovi pasoši građanima biti izdavani krajem ove godine, i sa konstatacijom da je uvođenjem biometrijskih pasoša otklonjena bitna prepreka ka ukudanju viza za građane BiH."

I predstavnici međunarodne zajednice iskoristili su priliku još jednom podcrtati da je ostajanje na viznom režimu za BiH građane , propust domaćih vlasti. Predstavljanje novih pasoša vide kao dobar početak ali ipak samo početak.

Tako je Boris Larochevitch, otpravnik poslova Evropske komisije u BiH, istakao:

„Ako nastavimo sa ovim tempom reformi i ako se ispune svi uslovi, Evropska komisija bi mogla biti u mogućnosti da sa novim prijedlogom izađe u prvoj polovini 2010. godine."

Sa novim biometrijskim pasošem slavodobitno su se „uslikali" i prvi čovjek Vijeća ministara i ministar civilnih poslova. Nakon toga odjurili su na, kako je navedeno, „ranije preuzete obaveze"

Pred vlastima Bosne i Hercegovine ostala je još duga lista evropskih uvjeta, a građane očekuju redovi i troškovi za dobijanje novog pasoša. Ostaje im i nada da će od iduće godine redovi za vize biti prošlost.


XS
SM
MD
LG