Linkovi

Irak: Nove američke jedinice za neborbene zadatke


Osnovni zadaci pripadnika četiri, od ukupno sedam brigada američkih vojnih snaga koje će narednih mjeseci stići u Irak, praktično su mirnodopski. U njihovom satavu će biti inžinjeri, doduše vojni, specijalisti za civilne poslove i iskusniji, odnosno relativno stariji, oficiri koji će sa oficirima iračke vojske koordinirati brojne aktivnosti neborbenog karaktera - saopštio je danas glasnogovornik Pentagona, američkog Ministarstva odbrane, Bryan Witman. Kako je takođe istakao, sastav novih trupa i zadaci koje će obavljati odražavaju novo težište angažmana američkih snaga u Iraku. Naravno, rekao je gospodin Witman, i jedinice koje će biti raspoređene obavljaće anti-terorističke misije, ukoliko to i kada bude potrebno.

Predstojeće raspoređivanje novih jedinica u Iraku neće dovesti do značajnijeg povećanja broja američkih vojnika u toj zemlji. Tamo je sada raspoređeno 128.000 hiljada vojnika.

Govoreći o aktuelnom sigurnosnom stanju u Iraku, admiral Michael Mullen, prvi čovjek Zajedničkog štaba američkih vojnih snaga je, nakon jučerašnjeg susreta za iračkim zvaničnicima u Kirkuku, na konferenciji za novinare izjavio da je impresioniran političkim napretkom i poboljšanjem sigurnosti na sjeveru Iraka i da su odnosi Arapa i Kurda mnogo bolji nego je pretpostavljao.

XS
SM
MD
LG