Linkovi

Evropski parlament: Poljak novi predsjednik


Poslanici novog saziva Evropskog parlamenta su, kako se i očekivalo, danas su odlučili da Poljaka Jerzy Buzek bude novi predsjednik Parlamenta. Obraćajući se zastupnicima nakon izbora , novi predsjednik je naveo neke od svojih prioriteta, prije svih, približavanje evropskih institucija i ideje integracije građanima Evrope:

"Jedan od mojih ciljeva je da osiguram da Evropljani shvate koliko su evropske integracije važne njima samima. Ponekad zaboravljamo kakva je bila Evopa ranije i kako smo bili u stanju to promijeniti".

Novi predsjednik Evropskog parlamenta je svjestan kako je u stalnom opadanju interes građana za zbivanja na evropskom nivou. To pokazuje i izlazak glasača na posljednje evropske izbore, a ključ je, po njemu, u približavanju institucija svakodnevnom životu. Gospodin Buzek dovodi u sumnju činjenicu da je paznja Evropljani sada fokusirana na aktuelnu krizu, da ih najviše brine kako imati bolji život, zaposlenje, kako do zdravije okoline, sigurnosti u snabdijevanju energijom, kako klimatske promjene koje idu na gore preusmjeriti na bolje….

Kada je riječ o proširenju, gospodin Buzek je rekao:

"Kada se radi o proširenju, uvijek je u pitanju isto pravilo…. kriteriji prijeme novih članica su jasno definisani i moraju biti poštovani ukoliko se zemlja namjerava pridružiti EU. Mojoj zemlji je trebalo 15 godina da se pridruži Uniji, vrata su za Poljsku uvijek bila otvorena , ali tu su bili i kriteriji koje je trebalo ispuniti".

U isto vrijeme u Strazburu je zasjedala i Evropska komisija koja je danas donijela odluku da se državama članicama uputi prijedlog za ukidanje viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru. Isti dokumenat je upućen i na adresu Vijeća ministara EU. To bi, na kraju procesa, trebalo značiti da će građani te tri države od 1. januara naredne godine biti u mogućnsti bez viza putovati evropskim prostorom. Sutra bi u Briselu komesar za proširenje, Olli Rehn i komesar za unutrašnje poslove Jacques Barrot trebali tu odluku objaviti i javnosti. Očekuje da će takođe saopštiti i činjenicu da BiH i Albanija nisu ispunile tražene uslove Mape puta za bezvizni režim, te tako nisu ni našle mjesta u prijedlogu o bezviznom režimu. Prilika za biH I Albaniju da svojim građanima obezbjede slobodno kretanje Unijom bi, prema optimističnom scenariju, mogla biti sredinom naredne godine. Ipak, realniji je početak 2011. godine.

XS
SM
MD
LG