Linkovi

Barack Obama ne može sam unaprijediti odnose sa muslimanima


Još od inauguralnog govora američkog predsjednika Baracka Obame, a posebno nakon njegovog govora u Kairu, muslimani širom svijeta čekaju na konkretne korake na unapredjenju odnosa Sjedinjenih Država sa muslimanima. U medjuvremenu, grupa naučnika, diplomata i američko-muslimanski lideri preporučuju konkretne korake na postizanju tog cilja.

Od terorističkih napada 11. septembra 2001., odnosi izmedju Sjedinjenih Država i muslimanskog svijeta su napeti, sa porastom anti-amerikanizma na jednoj strani i retoričkog povezivanja Islama sa terorizmom na drugoj.

U svom obraćanju muslimanima u svijetu, predsjednik Obama je pozvao na novi početak zasnovan na uzajamnom poštivanju i interesu.

"Sve dok su naši odnosi definisani našim razlikama, mi ćemo jačati one koji siju mržnju više nego mir, i one koji promoviraju sukobe radije nego suradnju koja može pomoći svim našim ljudima da dostignu pravdu i napredak."

Predsjednik Obama je rekao da će se boriti protiv stereotipskog ocjenjivanja muslimana.

Shaun Casey je profesor kršćanske etike na teološkom fakultetu na Wesley univerzitetu u Washingtonu. On kaže da je predsjednik to već počeo u Kairu.

"Predsjednik je u svom govoru rekao da nasilni ekstremizam predstavlja samo mali dio muslimanskog svijeta, i mislim da je to razlika koju treba da napravi. On nekako treba izbjeći podsticanje stereotipa da su svi muslimani teroristi i treba da utroši dosta energije na obrazovanje američke javnosti na razlikovanju tih činjenica."

Postoji više od hiljadu džamija u islamskim centrima u Sjedinjenim Državama, za 5 do 7 miliona muslimana.

Amr Radman je zamjenik šefa misije u egipatskoj ambasadi u Washingtonu. On kaže da nepatosti izmedju muslimanskih zemalja i Sjedinjenih Država nisu religijske nego političke.

Muslimani, kaže on, čekaju na predsjednika Baracka Obamu da poduzme korake na rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba. On kaže da predsjednikov pristup traži unapredjenje dijaloga izmedju muslimana i ne-muslimana.

"Kao veoma pozitivna posljedica govora u Kairu je da se mnogi kršćani u Americi angažuju sa američkim muslimanima nastojeći više razgovarati o religijskim i kulturološkim pitanjima. Vidimo da to počinje."

Nihad Awad je direktor Vijeća za američko-islamske odnose. On kaže da predsjednik Obama treba govoriti protiv anti-muslimanske retorike i diskriminacije muslimana.

"Mi trebamo jasno stajalište američke vlade i intelektualnih lidera u borbi protiv islamofobije i diskriminacije muslimana koja je jako raširena nakon 11. septembra."

Pop zvjezdi Youssefu Islamu, poznatom kao Cat Stevens dok nije prešao na Islam, zabranjivano je da udje u Ameriku. Nedavno mu je ulazak dozvoljen.

Awad kaže da se treba promjeniti američka politika izdavanja viza kako bi muslimanskim intelektualcima i poslovnim liderima omogućila da putuju u Ameriku bez straha od ponižavanja na ulasku u zemlju.

Awad dodaje da predsjednik Obama ne može djelovati sam i da Kongres mora pomoći popravljanju štete koja je u američko-muslimanskim odnosima napravljena posljednjih godina.

XS
SM
MD
LG