Linkovi

Senatori nastavljaju saslušanje Obamine kandidatkinje za Vrhovni sud


Danas se u Senatu Sjedinjenih Država nastavlja postupak potvrde kandidatkinje za Vrhovni sud Sonie Sotomayor, koju je predsjednik Obama nominirao u aprilu, kako bi zamijenila jednog suca koji odlazi u mirovinu.Ukoliko bude potvrđena, Sonia Sotomayor bit će prvi sudac Vrhovnog suda latino-američkog porijekla i tek treća žena u njegovoj istoriji.

Jučer je gospodja Sotomayor nastojala uvjeriti senator da će nepristrasno primjenjivati zakon.

Tokom današnjeg saslušanja, očekuje se da će je republikanski senatori pitati u vezi komentara kojeg je Sotomayor izrekla 2001. godine da "pametne žene latino-američkog porijekla" mogu bolje donositi pravne odluke nego bijelci.

Medjutim, Republikanci su već izjavili da je malo vjerovatno da će blokirati njenu nominaciju.

Za mnoge, Sonia Sotomayor je ostvarenje 'američkog sna'. Ponikla u siromašnoj porodici useljenika iz Puerto Rica, izvrsna učenica katoličke gimnazije u Bronxu, koja je diplomirala na dva najelitnija univerziteta u zemlji, tužiteljica, odvjetnica, sutkinja saveznog suda. Prilikom njezine nominacije, predsjednik Obama je rekao: "Kada Sonia Sotomayor zauzme mjesto na najvišoj sudskoj instanci naše zemlje, bit će to za Ameriku još jedan važan korak ka ispunjenju načela koje je uklesano na pročelju Vrhovnog suda – 'Po zakonu pravda jednaka za sve".

XS
SM
MD
LG