Linkovi

SAD: Obama zatražio istragu o smrti 2.000 talibanskih zavorenika


Predsjednik Sjedinjenih Američkih država Barack Obama zatražio je da se provede odgovarajuća istraga povodom izvještaja da su pripadnici lokalnih, anti-talibanskih snaga, američkih saveznika u vrijeme invazije na Afganistan, odgovorni za smrt i do 2.000 talibaskih zatvorenika. U intervjuu koji će biti objavljen danas na televizijskom kanalu CNN gospodin Obama je, između ostalog, rekao da je zatražio od nacionalnog tima za sigurnost da prikupi raspoložive podatke i činjenice, nakon čega će, kako je rekao, biti odlučeno kako dalje postupati i što uraditi.

List New York Times objavio je tekst u prošli petak u kojem se navodi da su FBI (Federalni istražni biro), State Department i Crveni križ svojevremeno zagovarali pokretanje istrage o tim ubistvima, ali da administracija prethodnog predsjednika George W. Busha nije ništa poduzela jer je afganistanskog generala Abdula Rashida Dostuma, u vrijeme kada je navodno došlo do ubistava zatvorenika, pripadnika zbačenog talibanskog režima, plaćala američka Centralna obavještajna agencija (CIA).

General Dostum i borci koji su bili pod njegovom kontrolom optužuju se za ubistvo i do, kako je spomenuto, 2.000 Talibana koji su se predali ubrzo nakon američke invazije na Afganistan. Vjeruje se da su se ubijeni zapravo ugušili dok su bili prebacivani u prenapučenim kontejnerima iz provincije Kunduz do zatvora u Sheberghenu. Njihova tijela pokopana su u masovnu grobnicu u Daht-e-Leili 2002. godine.

Što se generala Dostuma tiče, on je jedan od bliskih suradnika afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia.

XS
SM
MD
LG