Linkovi

SAD: Dileme oko Guantanama


Guantanamo je najkontroverzniji američki zatvor. Tu su u pritvoru i oni koji za sebe tvrde da su bili planeri terorističkih napada na Sjedinjene Američke Države 11. Septembra 2001. godine, i mnogi drugi za koje postoji sumnja da su bili teroristi.

Već prve sedmice u Bijeloj kući, predsjednik Barack Obama je potpisao izvršnu naredbu o zatvaranju zatvora u januaru iduće godine. Tom prilikom je rekao:

"Ovo što činim, nije ispunjavanje obećanja iz moje izborne kampanje. To je čin poštovanja jednog od principa osnivača naše nacije, principa da postupamo u skladu sa zakonima."

Prema planu gospodina Obame, procesi nekim osumnjičenicima bili bi vođeni na federalnim sudovima, neki bi bili procesuirani pred vojnim komisijama, dok bi neki pritvorenici bili prebačeni u druge zemlje.

Međutim, pravnik u Odjeljenu za opće poslove Pentagona Jeh Johnson je tokom saslušanja u Odboru za oružane snage Senata, pored ostalog, rekao:

"Na kraju analize koju pripremamo naznačićemo ko su osumnjičenici za koje vjerujemo da moraju ostati zatvoreni iz razloga javne i nacionalne sigurnosti. Te ljude neće biti neophodno i službeno optužiti."

Gospodin Johnson je rekao da bi bilo koji pritvorenik, čak i ako bude oslobođen optužbi za ranije grijehe, mogao biti trajno zadržan u pritvoru:

"Pažljivo analiziramo i zaključimo da je neko od pritvorenika buduća prijetnja sigurnosti .... i mislim da trebamo imati mogućnost da trajno zadržimo u pritvoru takvu osobu."

Kritika Human Rights Watcha uslijedila je vrlo brzo:

"To Obaminu adminstraciju vraća na isti put kojim je Bush išao, to neće dovesti do boljega" - ocjenuje Jo Becker, zamjenica direktora.

Predsjednika Busha kritizirala je i međunarodna zajednica zbog držanja pritvorenika bez suđenja, a narušen je i ugled Sjedinjenih Država. Predsjednik Obama ističe da će njegova administracija, poštujući Ustav i temeljne vrijednosti, u saradnji sa Kongresom i sudovima iznaći prihvatljivu varijantu, pa i za slučajeve neograničenog pritvora:

"Uradićemo ono što moramo da zaštitimo Amerikance, ali ćemo takođe osigurati odgovornu provedbu suštine našeg ustavnog sistema."

Kao i njegov prethodnik, predsjednik Obama kaže da će i vojne komisije voditi postupke protiv nekih pritvorenika. Ali, informacije dobijene pod mučenjem neće biti korištene kao dokazi i pritvorenici će imati pravo na advokata.

Gospođa Becker iz Human Rigts Watcha kaže da postupci pred tim komisijama nisu prihvatljivi:

"Te komisije su totalni promašaj. Nije ih moguće poboljšati tako da budu dio sistema koji će u očima svjetske javnosti imati legitimitet."

U Guantanamu je sada 229 osumnjičenika. Nije jasno koliko će ih biti pušteno, koliko procesuirano, a koliko držano u pritvoru bez suđenja.

XS
SM
MD
LG