Linkovi

BiH: U susret 14. godišnjici srebreničkog genocidaU Potočare kod Srebrenice stigao je konvoj sa posmrtnim ostacima 534 Srebreničana ubijena u genocidu koji su vojska i policija tadašnje Republike Srpske počinili 1995. godine. Posmrtni ostaci u memorijalnom centru Potočari biće ukopani u subotu 11. jula, na četrnaestu godišnjicu masakra nad stanovnicima Srebrenice.


Jučer ujutro tri kamionaispunjena posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana krenuli su iz Visokog. U kamionima su posmrtni ostaci 534 žrtve. Najmlađe su imale 14, a najstarija 75 godina.Kretanje konvoja su pratili su tišina i muk, prekidanizvucima automobila i motora u pratnji konvoja.Na posljednje putovanje, ostatke ubijenih Srebreničana ispratilo je stotine građana. Na putu prema smiraju,konvoj je prošao i kroz sarajevsko predgrađe Vogošća. Tu danas žive brojni preživjeli Srebreničani. Nekoliko minuta koliko je konvoj stajao u Vogošći slomilo je mnoga srca. Tužna povorka krenula je dalje... kroz glavni grad prema Bosne i Hercegovineka Srebrenici.

Jučer su, inače, iz Međunarodne komisije za nestale osobe saopćili da je testiranjem DNK do sada je utvrđen identitet 6.186 osoba nestalih tokom pada Srebrenice u julu 1995. godine, koji su ekshumirani iz masovnih grobnica širom zemlje. Prema podacima ICMP-a, procijenjuje se da je oko 8.100 osoba nestalo tokom pada Srebrenice.

Četrnaest godina nakon genocida u tom gradu, posmrtni ostacisvih ubijenih i nestalih još nisu pronađeni i pokopani. Ni svi ratni zločinci još nisu kažnjeni.

XS
SM
MD
LG