Linkovi

Italija: Na samitu G-8 visok stepen saglasnosti o opasnosti daljih nepovoljnih klimatskih promjena


Nakon današnjeg rada u okviru samita G-8, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama ocijenio je da su na samitu lidera osam najrazvijenih zemlja i najviših zvaničnika zemalja koje se najbrže razvijaju postigle istorijski konsenzus o hitnoj potrebi ubrzavanja koraka protiv globalnog otopljavanja. Američki predsjednik je takođe istakao da su lideri ukupno 17 zemalja učesnica samita G-8 u italijanskom gradu L'Aquila ostvarili i veliki napredak u pripremama za veliki međunarodni skup u decembru u Kopenhagenu koji će se baviti klimatskim promjenama. On je dodao da su se učesnici složili da industrijalizovane zemlje trebaju predvoditi napore, kao i pružiti pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv pogoršanja klimatskih uvjeta.

Australski premijer Kevin Rudd je sa zadovoljtsvom najavio da su se učesnici samita dogovorili da u Australija bude sjedište Svetskog institute koji će biti uspostavljen kao institucija koja će se baviti pitanjima klimatskih promjena i koordiniranjem napora u toj oblasti.

Američki zvaničnici, članovi delegacije SAD, istakli su da su se po prvi put i predstavnici najvećih i najsnažnijih zemalja u razvoju (Kine, Brazila, Indije….) obavezali da će poduzeti korake na redukciji emisije izduvnih gasova koji dovode do globalnom otopljavanju.

XS
SM
MD
LG