Linkovi

SAD: Nominacija novog sudije Vrhovnog suda političko iskušenje za obje stranke


Od narednog ponedjeljka u Senatu američkog Kongresa počinje serija saslušanja, kako se to ovdašnjom terminologijom naziva, kojima bi trebalo da bude prihvaćena, ili možda odbačena, kandidatura Sonie Sotomayor kao sudije Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Gospođu Sotomayor je, kao buduću sutkinju najviše sudske instance, nominirao predsjednik Barack Obama nakon odluke jednog od sudija o odlasku u mirovinu. Ako njena nominacija bude potvrđena Sonia Sotomayor će biti prva osoba hispanskog porijekla i druga žena, uz Ruth Bader Ginsburg, u sadašnjem sastavu Vrhovnog suda.

Proces potvrđivanja i odlučivanja o njenoj nominaciji biće i povelika politička bitka Demokrata i Republikanaca.

Za onekoji je podržavaju, Sonia Sotomayor je još jedna potvrda ostvarenja američkog sna. Skromnih korijena, odrasla u siromašnom dijelu New Yorka, ipak je stigla do pozicije federalnog sudije. Sada je i kandidat za sudiju najviše sudske instance u Americi.

"Nastojala sam nikada ne zanemariti posljedice mojih odluka na pojedince, poslovanje, vladu" - kaže o sebi kao sudiji gospođa Sotomayor.

A predsjednik Obama vjeruje da je zbog bogatog iskustva, predanosti i odgovornosti idealan kandidat:

"Kada Sonia Sotomayor krene da zauzme svoje mjesto u najvišem sudu naše zemlje, Amerika će krenuti još jednim velikim korakom ka ostvarenju idela ispisanog iznad ulaza Vrhovnog suda ... Jednaka pravda za sve."

Prije toga, gospođa Sotomayor mora proći kroz saslušanja u senatskom Odboru za pravosuđe. Republikanci su najavili oštro, ali fer propitivanje. Saslušanje će biti veliki politički test za predsjednika Obamu, kaže dugogodišnji savjetnik Republikanaca Tom Korologos:

"Ulog je veliki, predsjednik mora dobiti... Ako ne, to će imati znatnog uticaja na sva pitanja koja budu dolazila na Vrhovni sud."

Propala nominacija Roberta Borka 1987. godine bila je početak nove ere nimalo lakih političkih bitaka oko imenovanja sudija Vrhovnog suda. Sada se i liberalni i konzervativni aktivisti pripremaju za napade i protunapade vezano za nominaciju gospođe Sotomayor.

Doug Kendall, predsjednik liberalnog Centra za ustavnu odgovornost iz Washingtona, kaže:

"Sotomayorova je dobar sudija, pažljivo tumači zakone i propise, i mislim da je upravo ono što sudija treba da bude."

Konzervativci, pak, podsjećaju na to da je Sonia Sotomayor prije nekoliko godina izjavila da pametna žena hispaničkog porijekla donosi bolje odluke nego bijelac koji nije živio na način na koji je ona živjela.

S tim u vezi Tom Fitton, predsjednik organizacije "Nadzirati pravosuđe" kaže:

"Ona je pogrešna osoba za tu funkciju. Isuviše je politična, u njoj je dosta gorčine kada je u pitanju rasa... Ima mnogo boljih kandidata nego što je ona."

Gospodin Fitton dodaje da njegova organizacija pokušava okupiti konzervativce i osujetiti nominaciju kada Senat u punom sastavu bude glasao:

"Imamo više od 25 hiljada e-amail adresa i više od 130 hiljada poštanskih adresa.... To je prilično veliki megafon kojim ćemo našim članovima reći da kažu senatorima što misle o Sonii Sotommayor."

A ona bi trebala biti izuzetno pažljiva uzvraćajući na napade Republikanaca tokom saslušanja, smatra gospodin Korologos:

"Pojavljuju se izvještaji da je tokom rada na Apelacionom sudu bivala uzbuđena, da je padala u vatru. Ako se to desi i tokom saslušanja, biće to veliki problem za nju."

Ali, i Republikanci moraju biti suzdržani i voditi računa o narednim izborima, dodaje gospodin Korologos.

"Tada, na narednim izborima, bi moglo biti 37, 38 posto glasača-Hispanika. Nominacija gospođe Sotomayor je ponos hispaničke zajednice. To je velika stvar za njih, i glasati protiv nje može štetiti Republikancima."

U Senatu u kojem Demokrati imaju 60 od 100 mjesta, većina analitičara vjeruje, nominacija gospođe Sotomayor biće potvrđena, i to na vrijeme... da od oktobra Vrhovni sud Sjedinjenih Država može u punom sastavu početi novi ciklus zasjedanja i odlučivanja.

XS
SM
MD
LG