Linkovi

MMF: Odobren kredit BiH


Međunarodni monetarni fond, odnosno Odbor izvršnih direktora MMF- odobrio je, sinoć po istočno- američkom vremenu, aranžman sa Bosnom i Hercegovinom. Previđeno je da aranžman traje 36 mjeseci, a da ukupan kredit bude 600% od kvote koju na koju BiH ima pravo u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji, kaže se, pored ostalog u saopštenju MMF-a.

U apsolutnim brojevima to znači oko milijardu i 570.000 milijardi američkih dolara kredita, odnosno milijardu i 200 miliona eura.

Prva tranša u iznosu oko 282 miliona dolara Bosni i Hercegovini biće na raspolaganju odmah, a povlačenje ostalih tranči biće odobravano nakon kvartalnih pregleda i ocjena ispunjavanja uslova i obaveza preciziranih u programima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i trezora BiH, ministar finansija i guverner BiH pri MMF-u Dragan Vrankić pozdravio je odluku Odbora izvršnih direktora MMF i istovremeno skrenuo pažnju svojim domaćim kolegama, nadležnim ministrima da obaveze o provođenju entitetskih finasijskih politika (izmjene određene zakonske regulative u duhu potrebnih reformi, pored ostalog) koje su preuzete Pismom o namjerama o zaključivanju stand by aranžmana BiH sa MMF-om treba ispoštovati u predviđenim rokovima.


MMF će svaka tri mjeseca vršiti kontrolu, od čijih će rezultata ovisiti isplata narednih tranši. Stoga je za svaki naredni kvartal potrebno i pojačano djelovanja Fiskalnog vijeća, podsjetio je takođe gospodin Vrankić.

Sredstva prve tranše (oko 400 miliona konvertibilnih maraka) biće doznačena Centralnoj banci BiH. Sa dvije trećine raspolagaće Federacija BiH, a sa jednom trećinom Republika Srpska.

XS
SM
MD
LG