Linkovi

Međunarodni sud za ratne zločine: Odbijen Karadžićev zahtjev za obustavu suđenja


Danas je u Haškom sudu saopšteno da je Sudsko vijeće Tribunala odbilo zahtjev optuženog Radovana Karadžića o obustavljanju postupka protiv njega zbog navodnog imuniteta koji mu je, tvrdi Karadžićeva odbrana, jula 1996. godine dao američki izaslanik Richard Holbrooke. U odluci Sudskog vijeća se kaže kako odbrana optuženog nije dokazala da je američki diplomata svojevremeno imao punomoć da djeluje u ime Vijeća sigurnosti UN, niti glavnog tužitelja Tribunala.

Zahtjev Karadžićeve odbrane se zasniva, naime, na tvrdnji kako je Holbrooke tokom pregovora sklopio sporazum o imunitetu optuženog, djelujući kao zvaničnik sa ovlaštenjima Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući i Haški tribunal. Po toj tvrdnji, Haški sud bi, gubeći nadležnost za pomenuti slučaj, morao odmah obustaviti postupak protiv nekadašnjeg predsjednika RS , optuženog za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Danas je taj zahtjev u cjelosti odbačen jer, prema odluci Sudskog vijeća, ne postoje dokazi da je Tužiteljstvo suda u Hagu bilo uključeno u pregovore koje je američki izaslanik vodio jula 1996. godine u Beogradu.

I ne samo to, ukazuje se da, u vrijeme kada se tvrdi da je Karadžiću garantovan imunitet, haški tužitelji, ne samo da nisu povukli optužnicu protiv njega, već je 12. jula 1996. godine izdat novi nalog za Karadžićevo hapšenje.

Takođe danas, u Tribunalu su pozdravili odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da produži mandat Haškog suda do 31. decembra 2010. godine. Taj čin ocijenjen je kao jasna podrška što uspješnijem okončanju rada Međunarodnog suda za ratne zločine počinjenje na prostoru bivše Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG