Linkovi

Barack Obama na Summitu G-8


Američki predsjednik Barack Obama je danas stigao u Italiju gdje će razgovarati sa liderima najmoćnijih zemalja svijeta u okviru redovnog godišnjeg ekonomskog Summita G-8. Summit se održava u centralnom dijelu Italije, u gradu L`Aquila, gdje je u aprilu jak zemljotres ubio blizu 300 ljudi, a 65 hiljada ostavio bez krova nad glavom.

Stanje globalne ekonomije, kako se očekuje, biće u fokusu razgovora tokom radnog ručka na početku trodnevnog summita. Učesnici će razmotriti da li su potrebni dodatne mjere na sredjivanju ekonomije i kada bi trebalo okončati već poduzete mjere vlade na stimulisanju ekonomije.

Ekonomski savjetnik predsjednika Obame, Michael Froman je danas u L`Aquili rekao reporterima da će lideri zemalja G-8 vjerovatno nastojati uspostaviti odgovarajući balans kako bi osigurali dalji porast ekonomije i vretili potrošnju na održiv nivo.

Na Summitu G-8. kako se očekuje, biće govora o trgovinskoj razmjeni, klimatskim promjenama, osiguranju dovoljnih količina hrane,i pomoći zemljama u razvoju. Medju ostalim pitanjima, u sadržaj Summita su uključeni: politička kriza u Iranu i Hondurasu, i etničko nasilje u kineskoj pokrajini Xinjiang.

Prije odlaska za L`Aquilu, predsjednik Sjedinjenih Država, Barack Obama se u Rimu sastao sa predsjednikom Italije, Giorgiom Napolitanom.

XS
SM
MD
LG