Linkovi

SAD-Rusija:Hladnoratovska logika je prošlost, mora doći do svježeg početka na relaciji Kremlj-Bijela kuća


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama danas se, drugog dana zvanične posjete Rusiji, sastao sa predsjednikom ruske vlade Vladimirom Putinom, a nakon toga obratio studentimana-postdiplomcima na Moskovskoj Školi za suvremenu ekonomiju. U oba ta navrata gospodin Obama je naglasio da je vrijeme hladnog rata prošlo i da dvije zemlje, Sjedinjene Države i Rusija, moraju tijesno surađivati na rješavanja krupnih sigurnosnih i ekonomskih problema kroz koji i one same, a i cijeli svijet, prolazi.

Prvi Obamin susret sa ruskim premijerom, i bivšim predsjednikom, Vladimirom Putinom, koga mnogi analitičari smatraju najuticajnijim čovjekom Rusije, protekao je vrlo srdačno i opušteno.

"Mi se ne moramo složiti u svemu, ali možemo, uz obostrano poštovanje razgovarati i konsultirati se na način koji će biti od koristi i za dobro i američkog i ruskog naroda" - rekao je, pored otalog predsjednik Obama tokom susreta sa gospodinom Putinom.

Nekoliko sati kasnije, američki predsjednik je, toplo pozdravljen u moskovskoj Školi za novu ekonomiju, na početku obraćanja okupljenim postdiplomcima i drugim zvanicama, istakao:

"Reći su vrlo jasno - Sjedinjene Države žele jaku, prosperitetnu, miroljubivu Rusiju. To uvjerenje je u korijenima našeg poštovanja prema ruskom narodu i zajedničkih istorijskih tačaka naše dvije nacije koje nas vezuju mnogo više nego rivalitet."

Hladnoratovska logika da Sjedinjene Države i Rusija mogu postojati jedino kao atagonističke sile koje nastoje ostvariti vlastite sfere uticaja je pogrešna, takođe je rekao gospodin Obama i dodao:

"Zbog toga se zalažem za "resetiranje" američko-ruskih odnosa. Mora doći do novog, svježeg, početka na relaciji Kremlj-Bijela kuća. Imao sam otvorene i vrlo korisne razgovore i sa vašim predsjednikom i sa premijerom. Osim na najvišem nivou, mora biti i trajnog htijenja među Amerikacima i Rusima da prepoznaju zajedničke interese i prošire dijalog i suradnju kojima mogu utrti put napretku."

Jedan od tih zajedničkih interesa je i zaustavljanje trke u nuklerrnom naoružavanju u istočnoj Aziji i na Srednjem Istoku:

"Ni Amerika, ni Rusija, ne mogu imati koristi od te utrke. Zbog toga moramo biti jedinstveni u nastojanju da i Sjevernu Koreju i Iran privolimo da odustanu od ambicija da postanu nuklearne sile. Raduje me što se i predsjednik Medvedev slaže sa ocjenom da su izazov 21. vijeka balističke rakete, uključujući i iranske i svjernokorejske."

Gospodin Obama izrazio je zadovoljstvo i ruskim razumijevanjem američkih ciljeva u Afganistanu i Pakistanu i spremnošću Rusije da da puni doprinos sigurnosti u centralnoj Aziji:

"Cilj Sjedinjenih Država je jasan - totalno poraziti, uništiti al-Qaidu i njene saveznike u Afganistanu i Pakistanu. Ne želimo kotrolirati te zemlje. Ni mi, ni Rusija ne žele te dvije zemlje sa Talibanima na vlasti. Rusija se saglasila da nam dozvoli snabdijevanje naših i koalicionih snaga u Afganistanu preko svoje teritorije. Vrijeme je da radimo zajedno u korist drugačije, bolje budućnosti i sigurnosti u centralnoj Aziji."

Predsjednik Sjedinjenih Država jasno je istakao da u traženju američko-ruskih zajedničkih uporišta, neće zapostaviti principe za koje misli da su izuzetno bitni. Stoga je govorio i o važnosti poštivanja ljudskih prava, a diplomatski odmjereno se dotakao i statusa Gruzije i Ukrajine, dvije bivše sovjetske republike koje optužuju Moskvu da se upliće u njihove unutarnje stvari:

"Države moraju imati pravo na granice, sigurnost, vlastitu politiku prema inostranstvu. To vrijedi za Rusiju, to vrijedi za Sjedinjene Države. Bilo koji sistem koji osporava ta prava, vodi ka anarhiji. Stoga te principe moraju poštovati sve zemlje, ti principi moraju biti primjenjivani prema svakoj zemlji, uključujći Gruziju i Ukrajinu."

Nakog govora u moskovskoj Školi za suvremenu ekonomiju, predsjednik Barack Obama je oficijelni dio programa dvodnevnog boravka u Rusiji zaključio susretima sa istaknutim ruskim i američkim biznismenima i predstavnicima ruske političke opozicije.

XS
SM
MD
LG