Linkovi

Predsjednik Obama govorio studentima u Moskvi


Američki predsjednik Barack Obama kaže da Sjedinjene Države i Rusija imaju brojne zajedničke interese, uključujući smanjivanje širenja nukelarnog naoružanja i poražavanje nasilnog ekstremizma.

Obraćajući se studentima Ekonomskog fakulteta u Moskvi, gospodin Obama je rekao da je, u oblasti nukelarne energije, pitanje nuklearne proliferacije „ključni izazov u 21 stoljeću". On je pri tome spomenuo sporazum kojeg je u Moskvi podpisao sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedovim, kao novi bilateralni pakt koji će u Sjedinjenim Državama i Rusiji znatno samnjiti broj nukelarnog oružja i raketa za njihovo nošenje.

Predsjednik Obama je ponovio svoj cilj novog podešavanja odnosa sa Rusijom naglašavajući da Sjedinjene Države žele „jaku, mirnu i prosperitetnu Rusiju".

On kaže da se obje zemlje trebaju zajednički suprostaviti naporima Irana i Sjeverne Koreje da pribave i prošire svoje mogućnosti na izgradnji nukelarnog oružja. Gospodin Obama je rekao da je predloženi američki sistem raketne odbrane za Evropu, kojem se Rusija oštro protivi, usmjeren ka spriječavanju potencijalnog napada iz Irana. Ukoliko se ukloni nukelarna prijetnja Irana, ukloniće se i potreba za nukelarnim štitom za Evropu, rekao je predsjednik Obama.

On je takodjer rekao da ni Washington ni Moskva ne žele vidjeti da Afganistanom ili Pakistanom vladaju Talibani.

Jutros je američki predsjednik imao doručak sa premijerom Rusije, Vladimirom Putinom u njegovom domu izvan Moskve.

Ruski premijer je rekao da se njegova zemlja nada boljim odnosima sa Sjedinjenim Državama sa novim američkim predsjednikom. Gospodin Obama je rekao da cijeni Putinov izvanredni angažman kako predsjednika tako i premijera, ističući da njihovi razgovori predstavljaju izvanrednu mogućnost da bilateralne odnose dvije zemlje postave na znatno čvršće temelje.

XS
SM
MD
LG