Linkovi

SAD i Rusija potpisale novi sporazum o smanjenju nuklearnog oružja


Prvog dana svoje prve posjete Rusiji, američki predsjednik Barack Obama je sa svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim potpisao preliminarni sporazum o smanjivanju zaliha nuklearnog oružja dviju najvećih svjetskih sila čak za trećinu, što će ih dovesti na najniži nivo u istoriji ovakvih sporazuma. Svrha ovog sporazuma je da direktnim pregovaračima dviju strana bude vodič u pregovorima oko zamjene za sporazum o kontroli oružja poznat kao START, koji ističe ove godine u decembru. Zajedno, ove dvije zemlje posjeduju više od 90 procenata svjetskih zaliha nuklearnog naoružanja.

Obojica predsjednika su ovaj sporazum i početak zvaničnih razgovora nazvala razumnim kompromisom i izrazila zadovoljstvo atmosferom u kojoj se odvijaju:

- Kao ocjenu prvog dana našeg rada i rezultata razgovora koje smo imali danas, želim da kažem da ih ocjenjujem kao prvi, ali veoma značajan korak u unapredjenju pune saradnje naših zemalja, koja će se razvijati na dobrobit obje naše zemlje. I ako su obje naše zemlje na dobitku, onda su svi na dobitku,rekao je ruski predsjednik Medvedev.

U istom duhu odgovorio je i američki predsjednik:

- Poduzeli smo važne iskorake kako bismo povećali nuklearnu sigurnost i zaustavili širenje nuklearnog oružja. Počeli smo od sebe, smanjenjem naših nuklearnih arsenala. Kao dvije vodeće svjetske nuklearne sile, Sjedinjene Države i Rusija moraju vodi sopstvenim primjerom i to je ono što mi danas i činimo, rekao je gospodin Obama.

Naravno, u planu američkog predsjednika su i razgovori o brojnim drugim pitanjima od uzajamnog interesa, uključujući i postignuti dogovor sa Rusijom o korištenju ruskih kopnenih i vazdušnih puteva za transport američkog oružja u Afghanistan, kao i zajednički trening tamošnje vojske, policije i antinarkotičkih specijalista. Razgovaralo se, takodje o nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje i Irana:

- I kad smo mi spremni da održimo ono na šta se obavežemo, moramo osigurati da i druge zemlje ispunjavaju svoje obaveze. S tim u vezi, imali smo konstruktivnu diskusiju o Sjevernoj Koreji i Iranu. Sjeverna Koreja je odbacila svoje preuzete obaveze i narušila medjunarodne zakone, i veoma sam zadovoljan što nam se Rusija pridružila kod usvajanja rezolucije Vijeća Sigurnosti kojom se traže oštriji koraci za blokiranje sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih programa. I Iran takodje predstavlja ozbiljan problem svojim nepridržavanjem medjunarodnih obaveza. To nije problem samo za Sjedinjene Države, jer to pojačava šanse za trku u naoružavanju na cijelom Srednjem Istoku, zaključio je gospodin Obama.

Svoju posjetu Rusiji američki predsjednik sutra nastavlja razgovorom sa ruskim donedavnim predsjednikom i sadašnjim premijerom Vladimirom Putinom, te govorom u Školi za novu ekonomiju, gdje će izložiti svoju cjelovitu viziju budućih američko-ruskih odnosa...

XS
SM
MD
LG