Linkovi

BiH: Potvrđen prvi slučaj svinjskog gripa u FBiH


Svinjski grip stigao je, iz Australije,i u Federaciju BiH. Zvanične informacije potvrđuju pojavu virusa, ali identitet oboljele osobe nije saopšten. Nezvanično, radi se o jednoj djevojčici iz Hercegovine.

Djevojčica se oporavlja na kućnom liječenju, život joj nije ugrožen, pod medicinskim nadzorom je i njena porodica, kao i sve osobe sa kojima je tokom leta bila u kontaktu. Zdravstveni stručnjaci rade na upoznavanju javnosti sa bolešću.

Ta trinaestogodišnja djevojčicaza sada je jedini slučaj svinjske gripe u FBiH, a ministarstvo za zdravlje Federacija BiH danas se tim povodom obratilo bosanskohercegovačkoj javnosti.

Safer Omerović, ministar zdravstva FBIH, je istakao:

„Imamo prvi potvrđen slučaj obolijevanja virusom H1N1. To je osoba koja se jučer javila u kliničku bolnicu Mostar sa prilično blagim simptomima gripa. Medicinska ekipa je posumnjala da bi se moglo raditi o virusu AH1N1, napravila brzo testiranje, brzi test je bio pozitivan. Bris je odmah upućen na kliniku u Sarajevu , urađena je PCR metoda koja pokazuje postojanje virusa H1N1."

Prema riječima najodgovornijh osoba zdravstveni sistem spreman je za novonoastalu situaciju. Zdravstvene ustanove u cijeloj zemlji rade zajedno, sve pripreme su, tvrde odgovorni, urađene. Nema razloga za paniku među građanima naglašava Sajma Dautović sa sarajevske infektivne klinike:

„Klinike i odjeljenja na nivou BiH su spremni. Osoblje je educirano. Znamo sve o gripu. Imamo pripremljene odvojene sobe, sredstva za ličnu zaštitu, kao i dovoljan broj lijekova koje ćemo primjeniti u slučajevim ako bude potrebno.

Od svinjskog gripa do sada je u svijetu oboljelo više od 90.000 ljudi. Radi se o virusu koji se lako mutiranjem mijenja, što ga čini opasnim i još uvijek neuhvatljivim za doktore. Doktorica Mirsada Mulaomerović iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH upozorila je na najlakše načine zaštite od svinjskog gripa:

„Sebe najlakše možete zaštititi tako što se čuvate i izbjegavate skupove, ne kontaktirate sa oboljelim osobama, održavate ličnu higijenu, kao i higijenu prostorija u kojima boravite. Akcenat je na pranju ruku, jer se virus prenosi preko predmeta opće upotrebe.

Simptomi virusa AH1N1 slični su simptomima običnog gripa, influence, koji se pojavljuje svake godine i ne smatra se opasnim. Ti znaci su visoka temperatura, malaksalost, bolovi u tijelu, grlobolja i kašalj.

Posebna pažnja potrebna je ukoliko je osoba boravila u nekoj od zemalja koje su potvrdile prisustvo virusa. Oboljeli od svinjskog gripa zarazni su jedan dan prije i sedam dana poslije obolijevanja.

XS
SM
MD
LG